Sommige mensen kunnen geen gespreksonderwerp verzinnen. Toch zijn pijnlijke stiltes in zakelijke ontmoetingen onnodig. Tips om nooit meer met uw mond vol tanden te staan.
Koester clichés
Denk niet dat je een gesprek met een vreemde moet beginnen met flitsende en originele opmerkingen. Dat gebeurt alleen in films. Voorzichtigheid is troef bij startende gesprekken. Beide gesprekspartners zoeken voorzichtig contact, maar gebruiken veilige onderwerpen zodat ze niet verkeerd begrepen worden. Als u zich er op betrapt dat u open deuren debiteert over het weer of dat de files alsmaar langer worden, schaamt u zich niet. Het is functioneel. Een opmerking over het weer is een sociaal gecodeerd bericht dat betekent: ‘ik zoek contact'. Maar het onderwerp is zo algemeen dat elke gesprekspartner zich onmiddellijk kan terugtrekken.
Zoek gemeenschappelijkheid
Na de clichés is het tijd om het gesprek meer inhoud te geven, maar nog steeds is voorzichtigheid geboden. De beste onderwerpen zijn gemeenschappelijke interesses – bij zakenmensen zijn dat inderdaad vaak leaseauto's en gadgets. Of het is de situatie waarin je samen bent: het lange wachten op de trein, de bediening in het restaurant etc. De kans is groot dat de tegenspeler een financiële krant of een tijdschrift als MT leest, breng het gesprek bijvoorbeeld op Bob de manager. Meer persoonlijke onderwerpen komen later wel aan bod. Mensen moeten nu eenmaal aan elkaar wennen. Wees geduldig.
Geef informatie
Er ontstaat alleen een persoonlijk gesprek als je ook wat over jezelf zegt. Onthul iets over je gevoelens, drijfveren en motieven. Laat je eigen worstelingen zien: niets is saaier dan mensen die één groot succesverhaal ophangen. Door iets van jezelf te laten zien, geef je mensen de kans om contact met je te maken. Je nodigt de ander uit ook iets te laten zien. Laat niet tevéél worstelingen zien, verval niet in klaagzangen over je eigen mislukkingen. Je dwingt de ander in de rol van psychiater.
Zoek de motieven
Wat beweegt je conversatiepartner? Heeft hij of zij bepaalde doelen? Stel open vragen (‘Wat vind je van ….?') om zijn of haar mening over relevante onderwerpen te weten, en luister naar de verborgen motieven. Zo verliest het gesprek zijn vrijblijvendheid en wordt er écht informatie uitgewisseld. Voor beide conversatiepartners wordt het een ervaring met veel meer waarde.
Zorg voor voorraad
Heel banaal: maar zorg voor een kleine hoeveelheid anekdotes, moppen en saillante meningen over de actualiteit. Het vergt enige investering (anekdotes uit het hoofd leren), maar het kan het vuurtje van de conversatie flink aanwakkeren.
Tot slot: standaardvragen
Voor tijdens diner, treinrit of vlucht met een vreemde. Met gegarandeerd succes:
- ‘Wat houdt u dezer dagen het meest bezig?' (Mensen kunnen kiezen om over hun werk, familie of hobby te praten.)
- ‘Ik heb de krant nauwelijks gelezen vandaag. Heb ik iets belangrijks gemist?'
- ‘Welke tijdschriften leest u? Welke sites vindt u interessant? Welke speelfilm kunt u me aanraden?'
En als niets meer helpt, is er nog altijd één geheid redmiddel. Kan niet missen. ‘Hoeveel kinderen heeft u? Hoe heten ze?' (Alleen als u zeker weet als de gesprekspartner kinderen heeft.)