U vraagt zich vast wel eens af of uw medewerkers wel hard genoeg werken en niet te veel op Twitter of op de weg zitten. Controleer ze dan met een gps-systeem, keyloggers, hamsters of een van de vier andere manieren.
Bazen controleren graag wat werknemers en hun managers nu eigenlijk precies doen. Daar bestaan tegenwoordig allerlei moderne ICT-toepassingen voor. Hier vindt u zeven manieren om uw werknemers te controleren. Of u daar nu werkelijk de productiviteit mee verhoogt, is natuurlijk een andere vraag. (Klik hier voor het antwoord.)
1. GPS-controle
Zijn uw mensen, bijvoorbeeld salesmedewerkers, vaak op pad met de auto van de zaak inclusief GPS-systeem? Dan biedt Routevision misschien de oplossing. Tenminste, als u altijd al wilde weten of uw medewerkers niet te vaak de auto prive gebruiken, stelselmatig de langste route kiezen of te vaak door de McDrive crossen. In een half uurtje zet een monteur een onzichtbaar kastje in de auto. De baas kan daarna ieder moment inloggen op de site van Routevision en alle ritten en afstanden van zijn wagenpark vinden. Het bedrijf belooft in het demonstratiefilmpje voor een euro per dag per voertuig een fiks aantal voordelen waaronder: besparing op de brandstofkosten, een efficientere inzet van uw personeel en een goed registratiesysteem voor de Belastingdienst.
2. Web- en e-mailfiltering
Zitten uw medewerkers vooral braaf op kantoor achter hun bureau, ogenschijnlijk druk te typen? Dan kunt u in de eerste plaats voorkomen dat ze tijd verspillen aan internetten door bepaalde webpagina's eruit te filteren. Uiteraard is de veiligheid van bedrijfsgegevens een belangrijke reden, maar ook de veronderstelde lagere productiviteit draagt ertoe bij. Sinds de komst van Hyves en andere populaire sociale netwerksites is de vraag naar filtering flink toegenomen, merkte Email Systems (nu gefuseerd met Webroot) eind 2007 op. Ruim tachtig procent van de klanten blokkeerde YouTube, Hyves, LinkedIn en consorten.
3. Keyloggers
Of wat dacht u van een keylogger? Verkrijg in een software of een hardware variant, vanaf vijftig euro. Die laatste ziet eruit als een klein zwart apparaatje dat u tussen het toetsenbord en de computer kunt plaatsen. Dit kastje registreert vervolgens alle toetsaanslagen en slaat ze op, zodat de baas de gegevens later nog eens even rustig kan analyseren. U kunt bijvoorbeeld controleren op ongehoord internet-gebruik, getypte documenten en inefficiëntie van uw werknemers. Bent u heel technisch? Op de site vindt u ook een gedetailleerde uitleg hoe u zelf een keylogger in elkaar kunt zetten.
4. KNOA-software
U kunt ook een stapje verdergaan met software van KNOA. Daarmee kunnen bazen of managers live meekijken en analyseren hoe werknemers bedrijfssoftware gebruiken en hoe productief ze zijn. Hiermee kunt u zien hoe vaak en hoe goed bepaalde software gebruikt wordt. Ook kunt u als manager ingrijpen als u ziet dat uw werknemers niet voldoende productief bezig zijn, aldus het filmpje op de site. Bedrijven als Philips, Microsoft, IBM en Pfizer gingen u voor.
5. Rennende hamster
Het kan zijn dat u het controleren niet al te serieus wilt nemen, maar wel een signaal wilt uitstralen naar uw werknemers. Dan vindt u op bestel.nl verscheidene gadgets om uw werknemers ‘te controleren'. Wat dacht u van de USB Hamster Wheel? Sluit ‘m aan op een pc via de USB-poort en installeer de bijbehorende software. Als werknemers typen, begint de hamster in zijn radje te rennen. Hoe sneller iemand typt, hoe sneller hij rent. Dan ziet u in een oogopslag hoe hard werknemers daadwerkelijk aan het werk zijn. Bekijk hier het demonstratiefilmpje op YouTube, compleet met gezellig muziekje.
6. Camera's ophangen
Deze methode kennen we natuurlijk al van openbare ruimten zoals winkelcentra. Wilt u camera's in uw bedrijf ophangen, dan moet u wel op een aantal aspecten letten om geen moeilijkheden te krijgen met de privacywetgeving. U moet bijvoorbeeld beargumenteren waarom het bedrijfsbelang zwaarder weegt dan het privacybelang van uw medewerkers. Bovendien moet uw Ondernemingsraad (OR) ermee instemmen. Toiletten en kleedruimten zijn hoe dan ook uitgesloten. Op de website van College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) vindt u een overzicht wat u als werkgever allemaal wel en niet mag doen.
7. Bedrijfsrecherchebureau inhuren
Wilt u niet alleen weten hoeveel tijd uw mensen verspillen aan Twitteren, maar verdenkt u ze serieus van fraude? Dan kunt u overwegen een bedrijfsrecherchebureau in te huren. Bedrijfsrechercheurs kunnen een volledig onderzoek doen en al uw medewerkers eens even fijntjes doorlichten, met behulp van camera's, interviews en natuurlijk met software. Recherchebureau Hoffmann schrijft in de meest recente Recherchetip dat het vaak mobiele telefoons controleert, onder meer op verwijderde sms-berichten en verwijderde contactgegevens. "In populaire smartphones is nog meer informatie voorhanden", aldus het bureau. Denk daarbij aan hele (verwijderde) e-mailbeichten en de complete internethistorie.
Heeft u nog andere, betere ideeën om werknemers in de gaten te houden? Laat het ons hieronder weten.
De vraag rest of we er wel verstandig aan doen om alles en iedereen te controleren. Lees hier verder waarom dat wel en niet verstandig is.