Een verfrissend geluid, met een ‘vleugje’ nostalgische vooroorlogse klassenstrijd. En FNV Bondgenoten- bestuurder Lucas Vermaat haalt verder uit naar het management van Unilever: “Door kille saneringsrondes wordt de ziel en identiteit van grote internationale bedrijven als Unilever gebroken.”
En breder: “De verhoudingen in het bedrijfsleven zijn zoek. Er is geen verschil meer tussen het bedrijfsmanagement en de aandeelhouders. Terwijl dat wel zichtbaar moet zijn.”
Managersstoel
Unilever is bezig om drie fabrieken in Nederland te ontmantelen. In een poging om de sluiting af te wenden lanceerde het personeel zichzelf in de richting van het corporate bestuur. Ze smeedde zelf plannen. Vermaat: “Door de werknemers zijn uitstekende alternatieven ontwikkeld om het bedrijfsbeleid te verbeteren en de groei te herstellen. Zo moeten er meer en sneller innovaties op de markt worden gebracht.” Verder behelst het personeelsplan het herstellen van de samenhang tussen de verschillende bedrijfsonderdelen en verhoogde investeringen in mensen en machines. “Helaas wil Unilever niet eens over deze plannen praten.”
Kostenpost
Unilever richt zich volgens de vakbondsbestuurder te veel op het verlagen van de kosten. In zijn analyse heeft de voedingsgigant geen kostenprobleem, maar een probleem met de groei. “Werknemers worden beschouwd als een kostenpost en zijn de laatste schakel in de voedselketen van het bedrijfsleven in de zucht naar meer winst.” Vandaar ook dat de personeelsmanagers in hun alternatief mikken op expansie.
Het verlagen van de loonkosten door productie uit West Europa over te hevelen naar lagelonenlanden, wat het management van Unilever aan het doen is, heeft dan ook nauwelijks invloed op de kosten per eenheid product.
Stakingen
De ruim 1100 dreigend werkloze Unilever-werknemers zijn al sinds 11 oktober in staking. Op die manier proberen ze alsnog een stem te krijgen in de ontwikkeling van een toekomstvisie voor de multinational. Meer concreet wordt er niet gewerkt om af te dwingen dat de werkgelegenheidsplannen van de werknemers en hun ondernemingsraden worden uitgevoerd. Ook moet Unilever een baangarantie voor drie jaar afgeven.