Werkgevers moeten flink wat uit de kast trekken om werknemers te motiveren en hen bij het bedrijf betrokken te houden. Meer dan de helft van het personeel blijkt bij binnenkomst al totaal onverschillig te zijn.
Hoewel de meeste werknemers er niet over peinzen om te vertrekken, is hun loyaliteit naar het bedrijf waar ze werken minimaal. Dit concludeert het adviesbureau Right Management uit haar onderzoek onder werkgevers en werknemers in een aantal West-Europese landen.
Minder dan de helft
Van de Nederlandse werknemers is niet eens de helft echt betrokken. Eenvijfde van de werknemers is ’zoekende’ en iets meer respondenten geeft aan ’aan de zijlijn’ te staan. Dit bleek al eerder uit onderzoek van adviesbureau ISR. Opvallend is dat juist werknemers die langer in dienst zijn, steeds meer afstand van hun werkgever nemen. Dat geldt overigens ook voor leidinggevenden. Ook de helft van directeuren en managers voelt zich nauwelijks betrokken bij hun organisatie.
Grof investeren
Er is voor werkgevers wel iets te doen aan de slappe loyaliteit onder het personeel. Het Amerikaans personeelsadveisbureau DDI adviseert werkgevers om al meteen bij de instroom te beginnen. De helft van nieuwe werknemers begint namelijk totaal onverschillig aan een nieuwe baan. Door te selecteren op betrokkenheid als persoonlijke eigenschap kunnen werkgevers de krenten uit de pap vissen. Ze kunnen kandidaten bijvoorbeeld psychologisch laten testen of hen vragen naar hun aanpassingsvermogen, passie voor het werk en prestatiegerichtheid.
Loopbaan ontwikkeling
Eenmaal binnen vaart het personeel er wel bij als het goed wordt begeleid en eerlijk wordt behandeld. Onderzoekers van ISR geven gouden regels om werknemers betrokken te houden bij het bedrijf: concrete mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling en persoonlijke groei bieden, duidelijke organisatiedoelen opstellen en het personeel respectvol behandelen. Vooral hoger opgeleid personeel knapt af op slechte managers. Naarmate werknemers zich meer gewaardeerd en eerlijker behandeld voelen neemt hun betrokkenheid toe. Bron: de Volkskrant, via Zibb.nl