"Werkgevers onderschatten het opstellen van arbeidsovereenkomsten. Bij het aannemen van een werknemer, stellen werkgevers vaak zelf de arbeidsovereenkomst op. Daarbij verzuimen zij advies in te winnen", zegt Francis Makker, advocaat bij Pellicaan Advocaten.
Volgens Makker bevatten arbeidsovereenkomsten vaak slordigheden en nietige bepalingen. "Het komt regelmatig voor dat de werknemer en werkgever na de aanstelling niet meer weten welke verplichtingen zij zijn aangegaan. Ook bevatten overeenkomsten regelmatig hiaten, met alle rechtsonzekerheden van dien. De gevolgen hiervan zijn onduidelijkheden over de arbeidsovereenkomst, langdurig juridisch getouwtrek en imagoschade voor de werkgever. Daarom moeten werkgevers zorgvuldiger omgaan met de opstelling van arbeidsovereenkomsten", zegt Makker.
Makker is van mening dat het belangrijk is om bij een voortdurende arbeidsrelatie, de overeenkomst regelmatig tegen het licht te houden en zo nodig aan te passen. "Nu belandt een arbeidsovereenkomst na aanstelling vaak als statisch document in de kast, terwijl arbeidsverhoudingen en wetgeving voortdurend aan verandering onderhevig zijn", aldus Makker. Door meer tijd en aandacht te besteden aan de opstelling van arbeidsovereenkomsten, geven werkgevers in een krappe arbeidsmarkt blijk van professioneel werkgeverschap en kunnen kostbare procedures worden voorkomen of tot een minimum beperkt.
Om meer arbeidsleed te voorkomen, noemt Makker een paar grote valkuilen bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst: "De overeenkomst sluit niet aan bij de feitelijke werksituatie, de ondertekenende arbeidsovereenkomst ontbreekt, er zitten hiaten in de arbeidsovereenkomst, er is sprake van een onjuiste (nietige) opzegtermijn of de proeftijd is verkeerd vastgesteld. Dit zijn slechts enkele van de vele valkuilen. Zorg dus dat de arbeidsovereenkomst waterdicht is om arbeidsleed te voorkomen."