Controle en structuur zijn belangrijk in ons werk en leven, maar voor echte vernieuwing, inspiratie en frisse ideeën heb je ook een dosis chaos nodig – ‘warorde’ noemt Peter Ros dat in zijn gelijknamige boek. Hier een paar voorbeelden waarmee je chaos gecontroleerd kunt injecteren in jouw omgeving, op verschillende niveaus van disruptie.
Niveau 1. ‘Simpele’ verwarring: hack de vergadering
Nutteloze vergadering? Sta op en zeg: ‘Jullie kunnen het vast wel zonder mij’, of als je de leiding hebt: ‘Laten we deze vergadering plannen als we duidelijk hebben wat we gaan bespreken (met welk doel vooral!) en wie en wat we daarbij nodig hebben’, en loop weg.
Niveau 2. Harde confrontatie: laat je hacken
Laat in het kader van ‘ik kan mezelf beter in de voet schieten dan een ander mij in mijn achterhoofd’ een hacker inbreken bij je bedrijf en wat onschuldige maar potentieel gevaarlijke ‘schade’ aanrichten. Zo kom je erachter of je de systemen op orde hebt, maar vooral hoe de mensen om je heen reageren.
Niveau 3. Complete chaos: hack alles en iedereen
Wil men de urgentie niet zien? Zit de organisatie zo vast dat alle verandertrajecten, trainingen en ingevlogen consultants alleen maar geld en tijd hebben gekost en niets hebben opgeleverd? Dan is het misschien wel tijd voor echte chaos. Een van de kenmerken van chaos is dat de boel op meerdere fronten tegelijk dreigt te ontsporen. Een paar ideeën:
- Werken zonder wifi en systeembeheerder. Wil je mensen echt in de war hebben? Ontneem hun dan wifi. En nee, wachten op systeembeheer is geen optie.
- If you see a job, it’s yours. De vorige tip is goed te combineren met het wifiloos werken. Er is altijd werk te doen. En dat blijkt achteraf misschien wel belangrijker geweest te zijn dan wat je op de planning had.
- Management by turning around. Geen antwoorden en beslissingen, maar een volledige omkering van verantwoordelijkheid in daadkracht. Taakvolwassenheid zien, intentie checken, het hogere doel bewaken.
- ‘ Buiten’ werken. Oeps, locatie is niet beschikbaar (verzin een smoes), maar het werk gaat door – bij iemand thuis, in een clubhuis of op een evenementenlocatie.
Bonusniveau: the cannibal
Wil je het allemaal wat grootser aanpakken? In Silicon Valley hebben ze daarvoor een wel heel radicaal model: the cannibal. Omdat grote bedrijven met veel regels en managementlagen maar moeilijk een wendbaardere en open cultuur kunnen aannemen, heeft men het volgende bedacht. Men pakt het rebelse talent met een radicaal idee en zet een bedrijfje geheel buiten de invloedsfeer van het moederbedrijf op met maar één doel: ‘Eat us!’
Vakantieboek voor professionals en managers. Uitgeverij Business Contact
We mogen vijf exemplaren van het Vakantieboek weggeven. Stuur een verhaal over jouw meest innovatieve verandering binnen het bedrijf van afgelopen jaar naar [email protected]. De vijf leukste inzendingen krijgen een exemplaar thuisgestuurd.