We vergeten 70 procent van de informatie die we elke dag tot ons krijgen, aldus snelleesspecialist Mark Tigchelaar.
Tel alle e-mails, memo’s kranten en websites bij elkaar op, en de moderne kenniswerker verwerkt per werkdag een hoeveelheid informatie ter grootte van 174 kranten. Niet gek dus dat je eind van de dag weer 70 procent weer bent vergeten. Daar kun je iets aan doen, stelt Mark Tigchelaar.
'Aan het eind van groep 8 stoppen we met leren lezen. Op dat moment lezen we met een tempo van ongeveer 200 woorden per minuut. Onze hersenen verwerken in diezelfde tijd echter veel meer informatie, wel 800 tot 1400 woorden of beelden per minuut. En dus heb je veel teveel tijd om af te dwalen. Zelf ben ik dyslectisch. Ik lees nog langzamer en denk sneller, de kloof is dan nog groter. Je kunt gelukkig leren die kloof te verkleinen. Eigenlijk gaan wij gaan verder waar je in groep acht bent gestopt en leren je lezen met een tempo van 400 of 500 woorden per minuut. Je gaat dan sneller lezen, maar ook veel beter omdat je minder tijd hebt om afgeleid te raken.
Naast snellezen, kun je ook beter onthouden. De taal van onze hersenen is beeld. Natuurlijk zijn sommige mensen meer auditief ingesteld, maar ons geheugen werkt met beeld. Daar kun je gebruik van maken als je bijvoorbeeld namen wilt onthouden. Mijn record: in een zaal met 60 mensen kon in er in een sessie 58 onthouden. Heb ik een beter geheugen? Ben ik intelligenter? Nee, het is een techniek. Stel je wordt voorgesteld aan Henk. Dan denk ik meteen Henk – tank. Vervolgens denk ik aan Henk boven op een grote tank.
Het heeft niets met intelligentie te maken. Bij onthouden gaat het om de methoden die je gebruikt. Als ik jou vraag om 20 dingen te onthouden en je vertelt mij van tevoren hoe je het aan wilt pakken, kan ik voorspellen hoeveel dingen je ook echt kunt reproduceren.’
Mark Tigchelaar geeft op vrijdag 30 september de training ‘Glashelder werken’. Meld je aan via Beste Business Events.
Foto: UseClark