Na bijna twee jaar woekerpolisleed lijkt een oplossing nog ver weg. Als het goed is verschijnt in oktober het rapport, waaruit moet blijken of de circa 6,5 miljoen Nederlandse beleggingspolishouders te veel hebben betaald.
Het vorig jaar door Wouter Bos bij IFO bestelde onderzoek naar de woekerpolissen liep vlak voor de zomer hopeloos vast, waarop de minister van Financiën de opdracht overdeed aan de AFM. De toezichthouder komt, als het goed is, deze maand met een bevrijdend rapport, waaruit ook moet blijken hoeveel de Nederlandse beleggingspolishouders hebben betaald.
Toch is de zaak daarmee verre van opgelost. In de eerste plaats zal de AFM zich over slechts 50 veelverkochte producten van 28 aanbieders buigen. Tientallen, zo niet honderden andere woekerpolissen blijven onbesproken. Ten tweede geeft het onderzoek weliswaar een indicatie van de problemen en misstanden, maar biedt het geen algemene oplossingen. Net als de aandelenlease-gedupeerden, staat de woekerpolisslachtoffers waarschijnlijk een langdurig juridisch gevecht te wachten. Stichtingen als Verliespolis en Woekerpolis Claim lopen zich warm en doen gouden zaken.
Het was de AFM die de woekerpolis-affaire eind 2006 aanzwengelde. Uit onderzoek bleek dat beleggingsverzekeringen over het algemeen peperduur en ondoorzichtig waren. Van de betaalde premies hielden de verzekeraars 40 tot soms bijna 90 procent aan kosten in.
Bos' besluit om IFO (Instituut Financieel Onderzoek) van het onderzoek te halen, leidde tot een moddergevecht. IFO zei door de verzekeraars te zijn gedwarsboomd, omdat die de benodigde gegevens niet aanleverden. De verzekeraars ontkenden in alle toonaarden. Ze hadden wel degelijk tijdig aangeleverd, alleen was IFO op het allerlaatste moment met aanvullende vragen gekomen, waarop nog niet iedereen had kunnen reageren. Hoe het ook zij, de AFM heeft het nu overgenomen en zal bovendien de onderzochte aanbieders en producten met naam en toenaam noemen. Een unicum voor de doorgaans zo zwijgzame en terughoudende toezichthouder.
Terugbetalen
Grote vraag is natuurlijk hoe het nu verder moet. Jan Wolter Wabeke, de Ombudsman Financiële Dienstverlening, gaf in maart een voorzet. Volgens hem mag een verzekeraar maximaal 2,5 procent kosten inhouden, oplopend tot uiterlijk 3,5 procent voor zeer speciale polissen. Alles wat verzekeraars meer hebben gerekend, moeten ze met terugwerkende kracht terugbetalen, dus ook over polissen die jaren geleden zijn afgesloten. Het leverde Wabeke de geuzennaam ‘Man van 2 miljard' op, verwijzend naar de geraamde kostenpost voor de verzekeraars.
Toch gaat het volgens Wabeke niet zozeer om de hoogte van de kosten, als wel om de vraag of een beleggingspolis redelijkerwijs kan waarmaken wat de aanbieder belooft. Als bijvoorbeeld op voorhand al vaststaat dat de aandelenmarkten jaarlijks met meer dan tien procent moeten stijgen wil de polis überhaupt een positief rendement opleveren, is het antwoord duidelijk nee. Daar is overigens niets nieuws aan. Het bestaande contractrecht vereist al jaren dat er voor een geldige overeenkomst sprake moet zijn van wilsovereenstemming: beide partijen moeten goed begrijpen wat ze hebben afgesproken en wat ze kunnen verwachten. En daar ging het meestal mis. Consumenten geloofden het wel, verzekeraars boden vrolijk tegen elkaar op en tussenpersonen lieten zich leiden door provisies.
Nationale Nederlanden, Delta Lloyd en Aegon zeggen zich wel te kunnen vinden in de Wabeke-norm. Nationale Nederlanden haalde zelfs uit eigen beweging een dubieuze beleggingspolis uit de handel. Achmea en Fortis geven zich niet zo makkelijk gewonnen. Achmea gaat pas overstag als er een branchebrede oplossing komt, waarin ook consumentenorganisaties en toezichthouders zich kunnen vinden. Die oplossing is er voorlopig nog niet. Het overleg tussen verzekeraars en de Stichting Verliespolis, een initiatief van de Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters, is op niets uitgelopen. Fortis zegt simpelweg zelf te willen bepalen hoeveel kosten het rekent. Ongetwijfeld zal daarbij een rol spelen dat de noodlijdende bankverzekeraar zojuist een miljard op tafel heeft moeten leggen om Delta Lloyd uit te kopen bij ABN Amro Verzekeringen, een joint venture uit de vorig jaar overgenomen boedel van ABN Amro. Fortis wil het kantorennetwerk van ABN Amro exclusief gebruiken om eigen verzekeringen aan de man te brengen.
De woekerpolis-affaire heeft ook de verhoudingen tussen verzekeraars en tussenpersonen op scherp gezet. De intermediairs zijn boos dat zij de zwartepiet toegespeeld krijgen. Verzekeraars wijzen ter verklaring van de hoge kosten maar al te gemakkelijk naar de tussenpersonen en hun hoge provisies, zo vinden de laatste. Verzekeraars zijn minstens zo verantwoordelijk voor de nu zo gewraakte provisiestructuur. En wat betreft de transparantie moeten de verzekeraars eerst eens naar zichzelf kijken, menen de tussenpersonen. Om volledige openheid over kosten te kunnen geven, zijn de intermediairs afhankelijk van de informatie die zij van verzekeraars krijgen, en die is nogal gebrekkig.
Provisiebeloningen
De verscherpte zorgplicht dwingt tussenpersonen in ieder geval om eens goed naar hun eigen handel te kijken. Nu klanten volledig inzicht in de kosten krijgen, zijn de tijden van makkelijk geld verdienen definitief voorbij. Verzekeraars voorzien een spoedig einde van provisiebeloningen. Tussenpersonen willen daar niet aan, want hoe moet het verder als de provisiestructuur verdwijnt? Links- of rechtsom zal al dat advies toch betaald moeten worden. Zijn klanten bereid hun adviseurs een redelijk uurtarief te betalen? Veel kleinere intermediairs vrezen van niet en gooien het bijltje erbij neer. De positivo's brengen als hazen hun administratieve organisatie op orde, leggen gedetailleerde klantendossiers aan en specialiseren zich in producten waarin zij sterk denken te zijn en waar nog wat aan verdiend kan worden.
Vooralsnog laat de advisering door tussenpersonen nog zwaar te wensen over. Een kwart van de grote tussenpersonen geeft matig tot slecht advies over beleggingsverzekeringen, zo concludeerde de AFM begin juli op basis van een onderzoek naar de 36 grootste Nederlandse financiële dienstverleners. Slechts een vijfde van de onderzochte tussenpersonen verdient het predicaat ‘goed'. De AFM overweegt maatregelen tegen de achterblijvers, variërend van bindende aanwijzingen tot forse boetes. PvdA-kamerlid Mei Li Vos gaat een stap verder en bepleit een algeheel verbod op de verkoop van complexe financiële producten. Het feit dat slechts een kwart van de adviezen van tussenpersonen leidt tot een passend product voor de consument, doet haar concluderen dat veel beleggingsverzekeringen kennelijk te complex zijn. Consumenten en waarschijnlijk ook veel adviseurs begrijpen simpelweg niet wat ze (ver)kopen. Gezien de geringe animo onder consumenten om hun kennis te verbeteren, lijkt het Vos beter om de verkoop van woekerpolissen per direct te verbieden, of op zijn minst de provisiestructuur af te schaffen, zodat consumenten in ieder geval wat en waarvoor ze betalen.
REAAL VERZEKERINGEN ***
Directievoorzitter: C. Van den Bos
Croeselaan 1, 3521 BJ Utrecht
T 030-291 15 00 E Via de site
Profiel: De Nederlandse verzekeraar Reaal telt circa 3.000 medewerkers, werkt exclusief via het intermediair en heeft vestigingen in Utrecht, Assen, Alkmaar en Zoetermeer. Reaal verzekeringen is onderdeel van SNS Reaal.
Kernactiviteit: Reaal bedient naast consumenten ook de zakelijke markt: onder meer met diverse pensioenregelingen, arbeidsongeschiktheidsverzekering, wia-verzekeringen en schadeverzekeringen (in de rubrieken bezit, bescherming tegen aansprakelijkheidsclaims, mobiliteit en transport).
Specialiteit: Reaal heeft een totaalpakket voor bedrijven in huis: ondernemers kunnen dat verzekeringspakket met twee of meer schadeverzekeringen naar eigen wens samenstellen.
Doelgroep: MKB.
OHRA ***
Directievoorzitter: Frank Elion
Rijksweg West 2, 6842 BD Arnhem
T 026-400 40 40 E Via de site
Profiel: Ohra is een direct-writer en vormt de directe divisie van Delta Lloyd Groep. Het bedrijf verzekert momenteel ongeveer 550.000 mensen.
Kernactiviteit: (Grootzakelijke) bedrijven kunnen bij Ohra voor hun personeel onder meer levensloopregelingen en collectieve pensioenverzekeringen afsluiten. Ondernemingen kunnen verder bij de verzekeraar terecht voor een Gouden Handdruk Verzekering, stakingswinst, overlijdensrisico en ziekteverzuimverzekeringen.
Specialiteit: Verzekeringen bij Ohra zijn modulair opgebouwd, zodat ondernemers alleen afsluiten wat ze nodig hebben. Dat zorgt naast gemak ook voor betaalbaarheid, schrijft het bedrijf op haar site.
Doelgroep: Consumenten, zelfstandigen, MKB, grootzakelijk en overheid.
AEGON – VERZEKERINGEN **
Directie: Marco B.A. Keim
Aegonplein 50, 2591 TV Den Haag
T 070-344 3210 E Via de site
Profiel: Aegon is één van ´s werelds vooraanstaande verzekeraars. De Aegon Groep biedt financiële bescherming en vermogensopbouw met een ruim assortiment aan producten en diensten, zoals levensverzekeringen, pensioenen, spaar- en beleggingsproducten en schade – en inkomensverzekeringen. Er werken ongeveer 30.000 werknemers bij Aegon N.V. Bij Aegon Nederland zijn dat er 6.000.
Kernactiviteit: Aegon biedt de zakelijke markt alle voorkomende schade- en inkomensverzekeringen. Een paar voorbeelden: het AEGON zakenpakket met o.a. verzekeringen voor gebouwen, inventaris en goederen, aansprakelijkheid, werkmaterieel en bedrijfsschade. Het AEGON Gezond Werkplan met verzekeringen voor ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid biedt bescherming tegen hoge verzuimkosten voor werkgever en wegvallen van inkomen bij werknemers. Daarnaast biedt AEGON een arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor ondernemers.
Specialiteit: Aegon is gespecialiseerd in het beheren van vermogen en het verzekeren van pensioenen.
Doelgroep: Van MKB tot grootzakelijk.
UNIVÉ **
Voorzitter Raad van Bestuur: E. Velzel
Hanzeplein 1 8017 JC Zwolle
T 038-427 8911 E Via de site
Profiel: Klanten zijn leden bij Univé, want deze verzekeraar is een coöperatieve vereniging die werkt zonder winstoogmerk. Als totaalverzekeraar biedt Univé naast brand-, schade- en zorgverzekeringen ook levensverzekeringen en hypotheken aan, voor zowel particulieren als zakelijke klanten. Univé is sinds 1 januari 2007 gefuseerd met VGZ-IZA-Trias. De verzekeraar heeft 4 centrale vestigingen (Assen, Alkmaar, Heerlen en Zwolle) en heeft verder een netwerk van 33 zelfstandige onderlingen.
Kernactiviteit: Ondernemers kunnen zichzelf verzekeren tegen persoonlijke ongevallen, arbeidsongeschiktheid en beroepsaansprakelijkheid. Ze kunnen ook een levensverzekering of zorgverzekering afsluiten. Voor het bedrijf biedt Univé verzekeringen als bedrijfsschade, elektronica, milieuschade, reconstructie, etc. Daarnaast zijn er verzuimverzekeringen en collectieve zorgverzekeringen voor het personeel.
Specialiteit: Omdat Univé geen winstoogmerk heeft, zien leden positieve resultaten terug in winstuitkeringen en productverbeteringen.
Doelgroep: MKB, starters en agrariërs.
ACHMEA **
Ceo: Maarten Dijkshoorn
Achmea Holding
Handelsweg 2, 3707 NH Zeist
T 030- 693 7000 E Via de site
Profiel: Achmea is één van de grotere financiële dienstverleners in de Benelux. In totaal werken zo'n 22.000 mensen voor Achmea.
Kernactiviteit: Achmea biedt bedrijven, instellingen en consumenten een breed pakket verzekeringen en bancaire- en hypothecaire producten en diensten. Ook verzorgt Achmea pensioenadministraties, hulpverlening in binnen- en buitenland, Arbo-diensten, preventie- en reïntegratiediensten en services die een gezonde leefstijl bevorderen. Ondernemers kunnen verzekeringen in de rubrieken arbeidsparticipatie, bedrijfscontinuïteit en arbeidsvoorwaarden afsluiten.
Specialiteit: Achmea heeft als doel haar klanten de juiste product/dienstencombinaties te bieden en daarbij zorg uit handen te nemen. Menselijke benadering van de klanten staat daarbij centraal, schrijft het bedrijf op haar corporate site.
Doelgroep: MKB en grootzakelijk.
FORTIS **
Vervangend CEO: Herman Verwilst
Archimedeslaan 6, 3584 BA Utrecht
T 030-226 6222 E via de site
Profiel: Fortis is een internationale financiële dienstverlener in bankieren en verzekeren. Met een marktkapitalisatie van EUR 40 miljard eind 2007 behoorde Fortis tot de twintig grootste financiële instellingen van Europa. Een sterke positie, totdat topman Votron in juli 2008 bekend moest maken dat hij met spoed 8,3 miljard euro nodig had om de balans te versterken en de kredietcrisis het hoofd te kunnen bieden. Votron heeft zich verslikt in de dure overname van onderdelen van ABN Amro en slechte marktomstandigheden. Op 11 juli legde hij zijn functie neer.
Kernactiviteit: Fortis ASR biedt een compleet pakket aan verzekeringen. Fortis ASR werkt intensief samen met onafhankelijke intermediairs. Ondernemers die de continuïteit van hun bedrijf willen verzekeren, kunnen bij Fortis ASR terecht voor verzekeringen op het gebied van aansprakelijkheid en recht, bouw en techniek, vervoer, gezondheid, gebouw en inventaris en transport.
Specialiteit: Ondernemingen kunnen zakelijke risico's in onderlinge samenhang afdekken en het verzekeringspakket naar wens aanpassen.
Doelgroep: MKB en grootzakelijk.
RABOBANK **
Voorzitter Raad van Bestuur: Bert Heemskerk
Croeselaan 18, 3521 CB Utrecht
T 030-216 0000 E via de site
http://www.rabobank.nl/ en www.rabobank.com/content/corporates
Profiel: De Rabobank is een financiële dienstverlener met een breed aanbod van financiële diensten en producten. De bank komt voort uit lokale kredietcoöperaties die ruim 100 jaar geleden in Nederland werden opgericht. Vandaag de dag is de Rabobank Groep actief op het gebied van retailbanking, wholesalebanking, vermogensbeheer, leasing en vastgoed. In Nederland ligt de nadruk op all-finance dienstverlening; internationaal ligt de focus op food&agri. De organisatie heeft ruim 60.000 medewerkers in 43 landen in dienst.
Kernactiviteit: Bedrijfsverzekeringen van de Rabobank zijn onder meer de Bedrijven Compact Polis (schadeverzekeringen op een polis), constructie all-risk verzekering, debiteuren comfort plan (kredietverzekering) en transactie garant service (verzekeren van eenmalige facturen). De bank biedt daarnaast diverse personeelsverzekeringen, bijvoorbeeld een collectieve ongevallenverzekering en wia-inkomens aanvulling en verzuimoplossingen. Voor ondernemers zijn er verzekeringen op het gebied van arbeidsongeschiktheid, overlijden en ondernemerspensioenen.
Specialiteit: De Rabobank biedt naast gangbare verzekeringen ook specialistische verzekeringsconstructies en verzekert ook internationale activiteiten.
Doelgroep: Grote en kleine ondernemingen uit alle denkbare sectoren.
CENTRAAL BEHEER **
Directie: D. van der Eik
Laan van Malkenschoten 20 7333 NP Apeldoorn
T 055-579 8888 E via de site
Profiel: ‘Even Apeldoorn bellen' is nog steeds een begrip in Nederland. Centraal Beheer Achmea – onderdeel van de Achmea Groep – verzorgt onder meer pensioen-, levens- en schadeverzekeringen. Daarnaast levert het bedrijf financiële diensten aan particulieren, werknemers en bedrijven en richt het zich op administratieve dienstverlening en hulpverlening bij schade en risicomanagement.
Kernactiviteit: Bedrijven kunnen bij Centraal Beheer Achmea verzekeringen afsluiten in de rubrieken auto&transport, gebouw, inventaris & omzet en aansprakelijkheid en recht. Ondernemers die verzekeringen als secundaire arbeidsvoorwaarde willen bieden, kunnen een aantal collectieve voorzieningen voor het personeel afsluiten, waaronder levensloopregeling, spaarloon en een zorgpakket. Ook zijn er inkomensverzekeringen zoals pensioenregeling, verzuim- en arbeidsongeschiktheid en aanvulling op de ANW. Daarnaast kunnen ondernemers voor zichzelf verzekeringen afsluiten bij Centraal Beheer.
Specialiteit: Centraal Beheer Achmea is een direct writer. Volgens het bedrijf verloopt deze directe communicatie efficiënt, snel, gemakkelijk en is het voordeliger voor de klant. Een bijzondere polis van Centraal Beheer Achmea is de Werknemersbeschermingspolis voor personeel dat te maken krijgt met agressie.
Doelgroep: Particulieren, MKB en grootzakelijke bedrijven.
INTERPOLIS **
Directievoorzitter: J. Kanen
Spoorlaan 298, 5017 JZ Tilburg
T 013-462 9111 E [email protected]
Profiel: Bij Interpolis werken ongeveer 5500 mensen. Samen met Achmea maakt Interpolis deel uit van Eureko, een Europese verzekeringsgroep met een leidende positie in de Nederlandse verzekeringsmarkt. Interpolis biedt schade-, zorg- en levensverzekeringsproducten voor zowel particulieren als bedrijven.
Kernactiviteit: Schade-, zorg- en levensverzekeringen voor zowel particulieren als bedrijven worden verkocht via kantoren van de Rabobank en een aantal zelfstandige tussenpersonen. Met meer dan een miljoen particulieren en enkele honderdduizenden bedrijven als klant is Interpolis een van de belangrijkste aanbieders in de Nederlandse verzekeringsmarkt. In de agrarische sector is Interpolis marktleider. Naast de meest gebruikelijke verzekeringen biedt Interpolis ook een debiteurenverzekering, transactie garant polis en een debiteuren comfort plan.
Specialiteit: Interpolis is met een score van 14% het meest betrouwbare verzekeringsmerk van Nederland, gevolgd door Univé (10%) en Centraal Beheer (8 %). Dit blijkt uit het jaarlijkse European Trusted Brands-onderzoek van Reader's Digest. Voor het derde jaar achtereen wint Interpolis de prijs voor meest betrouwbaar verzekeringsmerk.
Doelgroep: MKB, grootzakelijk, agrariërs.
FBTO **
Directie: D. van der Eik
Lange Marktstraat 26 8911 AD Leeuwarden
T 058-234 59 05 E Via de site
Profiel: Verzekeraar FBTO – onderdeel van Achmea en Eureko – is gevestigd in Leeuwarden, waar ongeveer 450 mensen voor het bedrijf werkzaam zijn. FBTO is als direct writer nationaal actief. In 2006 vierde het bedrijf haar 50-jarige bestaan.
Kernactiviteit: FBTO biedt verzekeringen op het gebied van auto en motor, zorg en ongevallen, sparen en beleggen, aansprakelijkheid en recht, reis en recreatie, wonen, lenen en overlijden.
Specialiteit: FBTO biedt naar eigen zeggen verzekeringen en pakketten die de klant snel en makkelijk zelf kan samenstellen. De klant kan op de site de premie berekenen. Veel producten kunnen online afgesloten worden.
Doelgroep: consumenten.
NATIONALE NEDERLANDEN **
Directievoorzitter: L.J. Wijngaarden
Kantoor Haagse Poort
Prinses Beatrixlaan 35, 2595 AK Den Haag
T070-513 03 03 E Via de site
Profiel: Nationale-Nederlanden, onderdeel van de ING Groep, is al meer dan 150 jaar actief in verzekeren. ING Groep is in meer dan 50 landen actief op het gebied van bankieren, verzekeren en vermogensbeheer.
Kernactiviteit: Voor werknemers van organisaties biedt Nationale-Nederlanden bedrijfssparen, levensloopregelingen en een collectief pensioen. Daarnaast zijn er voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid en ziekteverzuim. De ondernemer zelf kan bij Nationale-Nederlanden onder meer terecht voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een pensioenregeling. Bedrijfsverzekeringen zijn onder meer schadeverzekeringen en verzekeringen op het gebied van verkeer en aansprakelijkheid.
Specialiteit: De bank biedt voor bedrijven een ‘zekerheidspakket' met een uitgebreide dekking. Ondernemers kunnen dat pakket samenstellen uit de ongeveer 21 bedrijfsverzekeringen die Nationale-Nederlanden aanbiedt.
Doelgroep: Consumenten en particulieren.
AON **
Directievoorzitter: Lex Geerdes
Admiraliteitskade 62 3063 ED Rotterdam
T 010-448 8911 E [email protected]
Profiel: AON is bekend van haar dienstverlening op het gebied van risicomanagement, employee benefits en verzekeringen. AON Nederland maakt deel uit van de AON Corporation (Chicago, USA). Het wereldwijde Aon-netwerk omvat circa 500 kantoren in meer dan 120 landen en telt ruim 36.000 medewerkers. Hiermee is Aon één van de grotere financiële dienstverleners ter wereld.
Kernactiviteit: AON is continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe, geavanceerde (verzekerings-)oplossingen. Verzekeringen variëren van een brand-, transport- en kunstverzekering tot een fraudeverzekering, weerrisicoverzekering, recall verzekering (als producten uit de handel teruggehaald moeten worden), commodity trade, etc.
Specialisatie: AON is intern georganiseerd rondom marktsegmenten. Bij alle marktsegmenten werken specialisten van de meest uiteenlopende verzekeringsdisciplines. Zij hebben naast vakkennis ook kennis van de branche van de klant. AON biedt naast complete verzekeringen ook een volledig overzicht van risico's van de klant en bewaakt de kwaliteit van de portefeuille van de klant.
Doelgroep: Grootzakelijke bedrijven en ondernemingen in het MKB.
ABN AMRO **
Directie: Mark Fisher (Chairman of ABN AMRO Managing Board)
Gustav Mahlerlaan 10, 1082 PP Amsterdam
T 0900-0024 E via de site
www.abnamro.nl
Profiel: Ondanks het feit dat Royal Bank of Schotland (RBS), Banco Santander en Fortis de grootste bank van Nederland hebben overgenomen, scoort ABN Amro nog steeds onder de lezers van Management Team. De spannende overnamestrijd rond ABN Amro is nog niet ten einde: Mark Fisher van RBS is aangesteld om de ontmanteling van het Nederlandse icoon te leiden. Dat zal ongeveer drie jaar in beslag nemen. Alle informatie over de overname is te vinden op de website www.abnamro.com/future.
Kernactiviteit: ABN AMRO biedt een scala aan verzekeringen die de bedrijfscontinuïteit verzekeren en bedrijfsrisico's beheersbaar maken. Schadeverzekeringen zijn onder meer de glasverzekering, gebouwenverzekering, inventarisverzekering, geldverzekering. Verzekeringen voor schade onderweg zijn onder meer personenauto- bestelbus- en vrachtwagenverzekering, ongevallen inzittendenverzekering en voor buitenlandse reizen de zakenreisverzekering. Verzekeringen op gebied van bedrijfscontinuïteit zijn onder meer de aansprakelijkheids-, rechtsbijstand- en reconstructiekostenverzekering.
Daarnaast biedt ABN AMRO diverse verzekeringsoplossingen voor zowel werkgever als personeel op het gebied van ziekte, arbeidsongeschiktheid en pensioen- en vermogensopbouw.
Specialiteit: ABN AMRO heeft een passende verzekering voor elke situatie.
Doelgroep: MKB en grootzakelijk.
MARSH **
Ceo: Marcel Polk
Conradstraat 18
Groot Handelsgebouw E5.167, 3013 AP Rotterdam
T 010-40 60 600 E Via de site
Profiel: Marsh is onderdeel van Marsh & McLennan Companies (MMC), een wereldwijd opererende onderneming met 55.000 medewerkers in meer dan 100 landen. Marsh claimt wereldwijd marktleider te zijn op het gebied van verzekeringen en risico-advies.
Kernactiviteit: Met hulp van de specialisten van Marsh kunnen bedrijven hun risico's managen. Die risico's variëren van bedrijfsaansprakelijkheid, bedrijfsschade, kidnap & ransom (losgeld), krediet en politieke risico's tot machinebreuk (inclusief computers) en nog vele andere risico's. Bedrijven met schade kunnen een beroep doen op claimspecialisten van de verzekeraar.
Specialiteit: Voor ondernemingen die graag snel advies willen, ontwikkelde Marsh de internetapplicatie Memorisk, waarmee ondernemingen hun gehele verzekeringsaanvraag in een keer kunnen afhandelen. Organisaties kunnen met hun vraag ook terecht bij Marsh Risk Consulting. Deze poot van het bedrijf beschikt over diverse specialismen (onder meer business risk management, contract risk en forensic accounting en claims services).
Doelgroep: Voornamelijk grootzakelijke ondernemingen in verschillende branches.
MEEÙS **
Directievoorzitter: L. Peeters Weem
Nevelgaarde 60 3436 ZZ Nieuwegein
T 030-694 29 29 E info@[email protected]
Profiel: Meeùs is als grote, landelijke dienstverlener wellicht vooral bekend van hypotheken en onroerend goed, maar zowel particulieren als ondernemers kunnen bij het bedrijf ook verzekeringen afsluiten. Meeùs is onderdeel van Aegon. Vanuit 11 verkoopregio's worden ruim 500.000 particuliere en 72.000 zakelijke klanten bediend. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nieuwegein.
Kernactiviteit: Ondernemingen kunnen voor hun werknemers bij Meeùs een aantal verzekeringen afsluiten, bijvoorbeeld collectief pensioen en arbeidsongeschiktheid. Daarnaast zijn er verzekeringen voor de ondernemer (pensioen, aansprakelijkheid, zorg en inkomen). Voor het bedrijf zijn er diverse schadeverzekeringen en verzekeringen op het gebied van bedrijfshuisvesting en transport. Verzekeringen kunnen in één pakket samengevoegd worden. Nederlandse bedrijven met vestigingen in het buitenland kunnen een beroep doen op de International Desk: de specialisten die daar werken weten alles over de internationale aspecten van risicomanagement.
Specialiteit: Bedrijven die secundaire arbeidsvoorwaarden als ‘bindmiddel' willen inzetten, kunnen bij Meeùs terecht voor het Employee Benefits Plan, waarmee werknemers korting krijgen op verzekeringen, hypotheken en woningmakelaardij. Doelgroep: MKB en grootzakelijke bedrijven. Meeùs biedt een aantal branchespecifieke maatwerkoplossingen. Verzekeringsprogramma's zijn samengesteld in samenspraak met brancheorganisaties en afgevaardigde bedrijven.
Doelgroep: Consumenten, MKB en grootzakelijke (internationaal opererende) bedrijven.
ING BANK **
Voorzitter Raad van Bestuur: Michel Tilmant
Amstelveenseweg 500, 1081 KL Amsterdam
T 020-541 5411 E via de site
Profiel: ING is een wereldwijde financiële instelling die diensten levert op het gebied van bankieren, beleggen, levensverzekeringen en pensioenen. Gemeten naar beurswaarde is ING een van de 20 grootste financiële instellingen ter wereld. De divisie Wholesalebanking biedt debiteurenfinanciering aan grootzakelijke be