Fysiek en mentaal vermoeid of zelfs uitgeput? Ga skiën of nog beter, langlaufen.
Nog op zoek naar een goed excuus om toch nog even snel op skivakantie te gaan? Skiën is niet alleen natuurlijk leuk, het is ook nog eens goed voor de gezondheid. Het zorgt er niet alleen voor dat je er fysiek beter voor komt te staan, maar ook mentaal.
#1 Van skiën word je gelukkiger
Zuid-Koreaanse onderzoekers van de Yonsei University concluderen dat het plezier van een skivakantie je algehele gevoel van welzijn en geluk verhoogt. De onderzoekers hielden hiervoor enquêtes onder circa 250 bezoekers van drie grote skigebieden in Zuid-Korea. Verhoudingsgewijs waren er onder de participanten iets meer skiërs dan snowboarders en een kleine groep die beide sporten beoefenen. Gemiddeld verbleven de vakantiegangers zo’n vierenhalve dag in het skioord. 90 procent van de ondervraagden bezocht een skigebied minder dan vijf keer per seizoen.
'In een flow'
Het geluksgevoel en de voldoening die de skiërs en snowboarders terwijl ze van de bergen afvlogen is gemeten. Ze voelden zich intens betrokken bij de sportactiviteit en het gaf hen veel genoegen om buiten actief in de sneeuw bezig te zijn. De skiërs en snowboarders die hoog scoren op geluksgevoel, betrokkenheid en voldoening, zijn degenen die aangaven dat ze in een flow terechtkwamen. Tijdens het skiën of boarden, zo zeiden de onderzoekers, werd vergeten hoe het verder in hun dagelijkse leven aan toeging. Hoofdonderzoeker Hyunwoo Lee merkte op dat zelfs enkele korte skitrips een zeer positief effect kan hebben op het gevoel van welzijn van mensen. Ook zouden skiërs nog meer voldoening halen uit hun skiën, dan snowboarders halen uit boarden, aldus Lee.
Korte skitrips hebben een zeer positief effect op het welzijn van mensen
Volwassen vorm van spelen
Skiën en snowboarden, zegt Lee, zijn volwassen vormen van spelen en dat beïnvloedt iemands geluksgevoel positief. En dan hebben we het nog niet eens over de sociale activiteiten rondom het skiën die volgens Lee ook een positieve psychologische impact hebben. Ook dat draagt bij aan het aangename gevoel dat ook nog in de weken na de skitrip blijft hangen.
#2 Skiën houdt ook oudere skiërs fysiek jong
Een andere, Oostenrijkse studie keek een paar jaar terug naar het lange termijneffect dat skiën heeft op de oudere skiër. Skiërs, gemiddeld 67,5 jaar oud, deden mee aan een onderzoek dat twaalf weken duurde en waarvan 28,5 dagen werd geskied. Per dag kwam dit neer op zo’n 3,5 uur skiën.
Op vrijwel alle fronten een betere gezondheid
De belangrijkste onderzoeksconclusies: skiën verbetert de gezondheid van alle participanten significant. Hun uithoudingsvermogen was verhoogd en de kracht in hun beenspieren toegenomen. En ook hun zuurstofintake werd verhoogd met 7,3 procent en algehele spiermassa nam toe. Daarnaast was de balans van de skiërs uit het onderzoek beter geworden en het leidde ook nog eens tot een verbeterd glucose metabolisme.
Skiën verbetert de gezondheid van alle participanten significant
Fit blijven
Ouderdom zorgt gewoonlijk voor een afname van spierkracht, balans, coördinatie en daarmee op een verhoogde kans tot vallen. Sport en beweging helpen hier tegen, net zoals sociaal blijven functioneren. Volgens de onderzoekers uit Salzburg is skiën een ideale vorm voor enigszins getrainde ouderen om hun gezondheid niet alleen op peil te houden maar zelfs te verbeteren met relatief weinig risico’s. Uiteraard wijzen de Oostenrijkse onderzoekers er tegelijkertijd op dat skiën een dusdanige uitdagende sport dat het wel vraagt om de juiste voorbereiding om vervolgens eventuele blessures te voorkomen.
#3 Langlaufen is nog beter
Het kan altijd nog gezonder zoals cross-country skiën of langlaufen, zo ontdekten Zweedse onderzoekers samen met een onderzoeksteam van de Ball State University in het Amerikaanse Indiana. Tijdens het onderzoek werd gekeken naar twee groepen tachtigjarigen. Ze woonden allemaal nog zelfstandig en waren in goede conditie. Het verschil was dat de ene groep bestond uit cross-country skiërs die deze sport al hun hele leven flink beoefenden en gemiddeld tussen de vier en zes keer per week trainden. De andere groep beoefende geen specifieke sport.
Langlaufen is een zeer effectieve workout voor het hele lichaam
Fitter dan mannen van jongere leeftijd
Nu is het niet verrassend om te horen dat de langlaufers over een betere fysieke gezondheid beschikte dan de particpanten uit de andere groep. Wat opmerkelijk was, was hoe groot het verschil bleek te zijn. De oude langlaufers beschikten over twee keer zoveel spierkracht dan de andere groep en ook hun cardiovasculaire fitheid was twee keer zo goed. Zelfs wanneer gekeken werd naar andere studies waarbij het uithoudingsvermogen van atleten in de tachtig was gemeten, bleken de oude cross-country skiërs gemiddeld 40% fitter. Kortom, langlaufen is een zeer effectieve workout voor het hele lichaam. ‘Ze waren zelfs zo fit dat ze in de laagste risicogroep voor sterfte thuishoren, vergeleken met mannen van welke leeftijd dan ook’, aldus de onderzoekers.
Meer gezondheid op MT.nl?
- Zitten is het nieuwe roken: 5 tips om een zittend beroep dynamisch te houden
- Martin Hersman: ‘Nieuw leiderschap is óók vitaal leiderschap’
- 5 tips om voorgoed af te rekenen met je slechte gewoonten
- Is werken voor een baas eigenlijk wel zo gezond?