Nederlandse mannen leven gemiddeld 75,5 jaar. Daar-van wordt zo’n 33 procent besteed aan slapen. Onvermijdelijk. Maar ook heel veel werktijd wordt niet altijd even nuttig besteed. Is er een oplossing?
Tik ‘timemanagement’ in op Google en je krijgt 9.650.000 pagina’s voor je neus. Het managen van tijd is voor bijna iedereen met enig benul van tijd dús een probleem en in het oplossen van dat probleem zien vele cursusaanbieders een ware goudmijn. Voor een dagje betaal je zo 350 euro, maar ook zesdaagse cursussen voor een dikke 1500 euro zijn in een paar minuten te vinden. Leuk en aardig natuurlijk, weer een cursusje op je cv, maar de vraag is of het veel effectiever is dan 14,95 euro overmaken aan bijvoorbeeld de firma Bol en vervolgens de uren in je hot tub al lezend in ‘The mind gym: tijd maken’ door te brengen.
Al heel vroeg in de jaren ’90 heb ik een cursus timemanagement gevolgd en daarvan is één les prominent blijven hangen: je moet ‘nee’ durven zeggen. En het ook doen. En zowaar: Black en Bailey besteden er in ‘The mind gym: tijd maken’ het complete hoofdstuk O aan, dus gemotiveerd een verzoek afwijzen is anno 2007 nog niet uit de mode. Gelukkig maar…
De schrijvers gaan echter veel verder. In een grappige vorm beginnen ze (natuurlijk) met de vraag aan de lezer of hij/zij eigenlijk wel tijd heeft het boek te lezen. Vervolgens kan met een test worden uitgezocht bij welke hoofdstukken de lezer het meeste baat heeft, zodat er selectief gewinkeld kan worden uit de inhoud.
Meer dan een geinige truc is het niet; wie zijn tijd binnenkort echt optimaal wil gaan besteden (en dat kan heel goed met ‘nietsdoen’ zijn – als dat maar een bewuste keuze is), kan maar beter even door het complete boekwerk heen gaan. Het bevat namelijk honderden tips, handvatten en technieken die zijn uitgetest op meer dan 100.000 deelnemers aan zogenaamde work-outs van The mind gym. En alleen dat wat werkte, kreeg een plekje in het boek.
Goed is dat je je tijdens het lezen heel bewust wordt van je eigen houding ten opzichte van tijd en je eigen gedrag – waardoor je ook elke valkuil herkent. Lang niet alles is nieuw (vergaderen zonder stoelen, die kennen we pas tien jaar), maar het is de hoeveelheid die zo veel indruk maakt. De (verspilde) tijd kent voor iedereen die ‘The mind gym: tijd maken’ heeft gelezen geen geheimen meer. En dat zonder dag of zesdaagse op de hei…
The mind gym: tijd maken,
Octavius
Black/Sebastian
Bailey, € 15,95