Minister Wouter Bos van Financiën wil dat Nederland een “goed en beklijvend” financieel centrum wordt. Obstakels die dat verhinderen, moeten worden weggenomen. Dat zei Bos bij de presentatie van de Duisenberg School of Finance. De nieuwe financiële academie in Amsterdam wordt opgericht door de stichting Holland Financial Centre en wordt gefinancierd door het bedrijfsleven en gaat samenwerken met andere universiteiten.
De school wil een topacademie bouwen voor onderzoek en onderwijs in de financiële markten. Deze academie is volgens de stichting noodzakelijk om van Nederland een aantrekkelijk financieel centrum te maken. De opleiding zal bestaan uit een decaan en enkele hoogleraren. Ze mikt op studenten uit binnen- en buitenland. “De eerste cursussen moeten in 2008 van start gaan,” zei Jos Streppel, financieel directeur van Aegon. Hij schat dat het project enkele miljoenen per jaar kost.
Volgens Bos is actie vooral nodig omdat andere landen niet stilzitten. Ierland, Singapore en Dubai hebben regels doorgevoerd die een aanzuigende werking hebben gehad op kapitaal uit het buitenland. De stichting wil dat Nederland dit voorbeeld volgt. Verder moet onze expertise met pensioenfondsen een exportproduct bij uitstek worden. Nu is het zo dat België het beheer van pensioengelden wegtrekt uit Nederland.
In Nederland worden momenteel verschillende bedrijven opgekocht door buitenlandse concurrenten en investeringsmaatschappijen. Vervolgens worden de Nederlandse bedrijven van de beurs gehaald. Dat is volgens Bos niet de reden voor de extra aandacht voor Nederland als zakencentrum. “Ik begrijp de emotionele waarde die mensen hechten aan bedrijfs- en merknamen. Maar wij zijn zelf wat dat betreft ook actief in het buitenland.”
Bron: ANP