Een topsalaris betekent nog geen toprendement. De grootverdieners van het Nederlandse bedrijfsleven schotelden hun aandeelhouders het afgelopen jaar een matige opbrengst voor.
Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Daglad. De krant vergeleek de rendementen van ondernemingen met een notering aan de Amsterdamse beurs in vergelijking met het salaris van de eigen CEO. Wat bleek? De vijf bestbetaalde topbestuurders bleven ver onder het gemiddelde rendement dat in 2009 werd behaald. Shell-topman Peter Voser, Nancy McKinstry van Wolters Kluwer, Ad Scheepbouwer als hoofdverantwoordelijke bij KPN, Paul Polman bij Unilever en Ahold-baas John Rishton kregen alle vijf tenminste drie miljoen euro op hun rekening bijgestort. De beleggers in de door hun geleide bedrijven moesten het doen met een rendement – dividend plus koerswinst – dat ver onder het gemiddelde bleef.
Economische situatie
Bij Randstad (Ben Noteboom), DSM (Feike Sijbesma), Arcelor Mittal (lakshmi Mittal), Fugro (Klaas Wester) en ASMI (Eric Meurice) waren aandeelhouders stukken beter af. Deze bedrijven keren hun topmannen jaarlijks tussen 1,2 en 2,7 miljoen euro uit. Volgens de krant moeten de uitkomsten wel in het licht van de economische situatie worden bekeken. Zo wordt een vroegcyclisch bedrijf als Randstad al snel meer waard bij economisch herstel. Levensloopbedrijven als Ahold en Unilever zijn onder aandeelhouders vooral bekend als stabiel. Rendementen schieten hier doorgaans niet door het dak, maar grote verliezen zijn evenmin vaak te noteren.
Toch liggen de torenhoge salarissen die raden van commissarissen reserveren voor een topman of –vrouw onder vuur. Na het grote publiek keren ook steeds meer aandeelhouders zich tegen dit beleid. Zij reppen van scheefgroei, waarbij de prestaties niet langer in verhouding staan met de riante vergoedingen.
Waar voor hun geld
Ben Noteboom van Randstad en DSM-topman Feike Sijbesma gaven aandeelhouders het meeste waar voor hun geld. Hun salaris, bonussen, opties en pensioengelden bij elkaar opgeteld, kosten zij de aandeelhouder per procent rendement minder dan 15.000 euro. Stukken duurder waren Rishton, Voser, McKinstry en Scheepbouwer. Tegenover elke procent extra aandeelhouderswaarde staat een beloning van 147.822 (Scheepbouwer) tot 377.690 (Rishton).
>> Meld u aan voor de Nieuwsbrief van MT en ontvang daarbij een hotelbon.