Een van de beste Nederlandse managementboeken van de jaren ’00 is verschenen in een nieuwe, geactualiseerde versie.
Boek van de week: Shared Service Centers II
Hans Strikwerda (Van Gorcum, 324 pagina’s)
Toen het boek Shared Services Centers van Hans Strikwerda in 2004 verscheen, waren de shared service centers (ssc’s) nog een relatief nieuw fenomeen. Nog enigszins aarzelend waren grote bedrijven bezig hun financiële processen, hr-ondersteuning of andere backoffice-diensten onder te brengen in aparte bedrijven die de hele onderneming (en vaak ook andere ondernemingen) ondersteunden. Strikwerda’s boek wees daarbij de weg. Hij liet ziet hoe de processen georganiseerd moesten worden om de beloofde heilige graal – aanzienlijke kostenbesparingen – binnen te slepen.
Die heilige graal bleek alleen (tot op zekere hoogte) een paard van Troje te zijn. Met ssc’s zijn in de loop van het eerste decennium van de eeuw inderdaad veel kosten bespaard. Maar ze introduceerden ook een nieuwe complexiteit in organisaties. In plaats van de traditionele inrichting van (grote) bedrijven in divisies of businessunits, die aan te sturen zijn met eenduidige systemen voor planning & control, kwam er een dimensie bij: de ssc’s die voor alle bedrijfsonderdelen werken, met of zonder onderlinge verrekensystemen, gedeelde verantwoordelijkheden en andere dwarsverbanden. Niet langer is het resultaat van de onderneming een optelsom van dat van de businessunits, omdat de synergieën tussen units en ssc’s daarin niet verwerkt zijn. De organisatie is minder transparant, planning & control zijn lastiger. Zoals ergens in Strikwerda’s nieuwe boek wordt gezegd: de ‘grondwet van de onderneming’ is veranderd. Dat houdt ook in dat aan bestuurders van deze organisaties andere eisen worden gesteld.
Al eerder schreef Strikwerda een boek over deze lastige kwestie: Van unitmanagement naar multidimensionale organisaties (Van Gorcum, 2008). Ook in Shared Service Centers II is er veel aandacht voor. De naam van het boek is enigszins misleidend: het is geen (in filmtermen) sequel, die voortborduurt op het eerdere werk, maar een nieuwe editie waarin het onderwerp van de ssc’s ‘vanaf de bodem’ wordt opgebouwd. Prettig daarbij is dat gesteund wordt op een reeks gedetailleerd beschreven en geactualiseerde cases (ssc’s van onder meer Philips, KPN en Randstad), zodat de theoretische materie te behappen wordt.
Geen lichte zomerkost, deze nieuwe Strikwerda. Maar wie betrokken is bij (de aansturing van) ssc’s, kan er niet omheen.
Bestel het boek Shared Service Centers II online.