Tele2 kan als enige nieuwkomer een 4G-netwerk uitrollen, maar heeft geen haast. "Dat KPN eerst gaat, vinden wij prima".
Plop gingen de champagnekurken in december 2012 bij Tele2, toen bekend werd dat het bedrijf voor bijna 161 miljoen euro twee mobiele netwerklicenties had bemachtigd. Samen met de eerder verworven licenties (uit 2010) kan het bedrijf nu een 4G-netwerk bouwen. Snel! Mobiel! Concurrerend! En – hey, het gaat hier over Tele2 – goedkoop! Toch was het KPN dat begin februari als eerste in Nederland 4G live had, in Amsterdam en omstreken. Maakt niet uit, zegt Bob Bunnik, director strategic development bij Tele2. “Dat KPN eerst gaat, vinden wij prima. Wij doen een langzame, gecontroleerde roll-out, waarbij de snelheid afhangt van de tijd die we nodig hebben om het netwerk van goede kwaliteit te maken.” Ondertussen kan KPN mooi de markt verkennen en voorbereiden op het nieuwe mobiele netwerk.
Groeien op eigen netwerk
Tele2 staat dan ook anders in het 4G-verhaal dan KPN, en ook dan T-Mobile en Vodafone, de twee andere gevestigde partijen die 4G-licenties bemachtigden. Bunnik: “Wij investeren alleen in 4G, terwijl de andere drie bedrijven ook de bestaande netwerken moeten moderniseren.” Zo legde KPN in totaal 1,35 miljard euro neer voor 15 licenties, waarvan 7 voor bestaande frequenties waarvoor opnieuw moest worden betaald. Noodzakelijk voor hen, want daar draait de huidige business op. Tele2 wil alleen een 4G-netwerk bouwen, en zal voor 2G en 3G, dat zeker de eerstkomende jaren nog noodzakelijk is voor een goed dekkend mobiel netwerk, terugvallen op T-Mobile. Daar is het bedrijf nu al wholesaleklant, waardoor het in Nederland bijna 500.000 klanten kan bedienen. “Maar groeien doen we liever op een eigen netwerk”, zegt Bunnik.
Nauwelijks 4G-smartphones
Voor die groei is echter meer nodig dan een goed netwerk alleen. Zo zijn er nog nauwelijks smartphones op de Nederlandse markt die geschikt zijn voor 4G, al zijn alle hardwarefabrikanten ermee bezig. Daarnaast is het onduidelijk of de consument bereid is extra te betalen voor een sneller data-abonnement. KPN heeft abonnementsstructuren bekend gemaakt waarbij maandelijks tien tot twintig euro meer wordt gevraagd voor 4G. Bunnik hint naar andere structuren bij Tele2: “Wij willen meer gebruik niet afstraffen.”
Acht keer zoveel verkeer
Makkelijker gezegd dan gedaan. Na de opkomst van de iPhone en 3G werden telecombedrijven overvallen door de druk op hun netwerken, wie zegt dat dit nu niet weer gebeurt? 4G moet ervoor zorgen dat we overal naar dataslurpende video’s kunnen kijken, maar uiteindelijk hebben providers geen controle over de toepassingen die onder invloed van 4G ontstaan. Cisco voorspelt dat in 2017 wereldwijd 10 procent van de mobiele verbindingen via 4G zal gaan, maar dat dit 45 procent van het totale verkeer zal veroorzaken. Een 4G-verbinding zal in 2017 volgens het netwerkbedrijf acht keer zoveel verkeer genereren dan een niet-4G-verbinding. Bunnik: “In Zweden bleek: geef ze meer, dan versnelt de consumptie. Wij hebben geen legacy, de huidige technologie is goedkoper. Wij zien de datatoename dus als een kans die we willen omarmen.”
Schizofrene situatie
Tele2 wordt “financieel bestuurd”, wat betekent dat het bedrijf zo kostenefficiënt mogelijk te werk wil gaan. De investeringen in de uitrol van 4G, waarover Bunnik geen getallen wil geven, zijn volgens hem een “incrementele investering”. Het bedrijf heeft nog geen masten op daken, maar bijvoorbeeld al wel een eigen glasvezelnetwerkinfrastructuur waarop het kan terugvallen. “We hoeven er ook niet voor te verdubbelen in medewerkers”, zegt Bunnik. Een projectteam onder zijn leiding krijgt hulp uit Zweden, waar het bedrijf al klaar is met de uitrol van 4G. Samenwerking met andere partijen staat hoog op de agenda. Het levert een schizofrene situatie op, waarbij telecombedrijven aan de achterkant apparatuur delen, terwijl ze aan de voorkant elkaars grootste concurrent zijn.
Netwerkdeling
Die verstrengeling zal de komende jaren alleen maar groter worden, denkt Bunnik. “Het concept netwerkdeling begint nu ook in Nederland vorm te krijgen. KPN heeft in Nederland 5.000 netwerkopstelpunten, de andere partijen ook duizenden. Dus waarom niet delen, zoals in Zweden en Engeland al jarenlang gebeurt? ” Bunnik wil niet zeggen met welke partijen hij op dit moment praat over netwerk- en dus kostendeling. De nauwere samenwerking tussen telecompartijen betekent in ieder geval dat de netwerken zelf steeds minder van elkaar zullen verschillen. Bunnik: “Het onderscheid zal komen te liggen in CRM, in de intelligentie die je klanten biedt en de diensten die je samenbrengt op het netwerk.”
Foto van Bob Bunnik door Moon Jansen
Meer over 4G en Tele2?
- Hoe KPN 4G aan de man gaat brengen
-
Tele2: 'Monopolies uitbannen zit in ons DNA'
- 4G en andere buzzwoorden van 2013