KPN heeft zich ontdaan van de buitenlandse activiteiten van Getronics. Aangezien in Nederland de naam vorig jaar al van de gevels verdween, zet het nu een punt achter een roemruchte naam in de IT. Maar nog niet achter het eindeloze bloeden.
KPN maakte de verkoop dinsdag bekend, gelijk met de jaarcijfers. Getronics gaat in twee delen de deur uit: de Europese en Aziatische activiteiten met een omzet van 450 miljoen en 2900 werknemers gaan naar het ongeveer even grote Duitse Aurelius. De bedrijven in Latijns-Amerika (omzet 115 miljoen) gaan naar opkoper OpenGate Capital.
Getob niet voorbij
KPN boekt een verlies van dertig miljoen op de transactie, maar daarmee is het getob met (voorheen) Getronics nog lang niet voorbij. De 298 miljoen euro die het over 2011 ook al moest afschrijven vanwege de slechte prestaties van Getronics hebben gezorgd voor een beroerd laatste kwartaal: het bedrijfsresultaat zakte met 43 procent tot 436 miljoen euro, bij een omzet die ruwweg gelijk bleef op bjina 3,4 miljard. Tot slot moest het telecombedrjif eerder in het jaar ook nog een voorziening van 96 miljoen treffen vanwege een flinke reorganisatie van zijn IT-activiteiten. De naam daarvoor is gewijzigd in KPN Corporate Market, er moeten 1400 banen geschrapt, 500 daarvan worden verplaatst naar het verre buitenland.
Wagenaar klooide
Het marktaandeel en de prijzen staan immers blijvend onder druk bij de redelijk generieke diensten en adviezen die KPN op IT-gebied levert. Plezier heeft het wat dat betreft nog weinig gehad van het in 2007 overgenomen Getronics, maar dat kan nauwelijks een verrassing zijn. Destijds was het bedrijf onder leiding van Klaas Wagenaar er bijzonder beroerd aan toe. KPN betaalde dan ook een schappelijke 766 miljoen euro als redder in de nood. De enige partij die nog serieus belangstelling had, volgens Getronics zelf. "We hebben zitten klooien," gaf Wagenaar uiteindelijk ruiterlijk toe – maar pas nadat hij was vertrokken, op uitdrukkelijke wens van koper Ad Scheepbouwer.
Erfenis
Wagenaar liet inderdaad een slagveld achter zich van winstwaarschuwingen, geknoei met de boeken in Italië en een overname van PinkRoccade waar weinig muziek uit kwam. Maar Wagenaars ergste hoofdpijn was veroorzaakt door een erfenis van zijn bekendste voorganger: Ton Risseeuw. Die kocht vlak voor zijn vertrek als topman in 1999 het Amerikaanse Wang. Uitgerekend de basis voor de verdere Europese internationalisering van Getronics bleek onmogelijk te integreren en stond bol van de lijken in de kast. Getronics bezweek vervolgens bijna aan de schuldenlast die de dure overname had opgeleverd. Maar mede onder Wagenaar wist het in 2003 in een waar pokerspel zijn leenheren, de obligatiehouders, een aanbod te doen dat ze niet konden weigeren.
Van KPN-commissaris Risseeuw
Wat dat betreft is de langzame maar schijnbaar onvermijdelijke neergang van Getronics begonnen bij Ton Risseeuw, mister Getronics van 1976 tot en met 1999. Of eigenlijk is hij net zo goed mister KPN. Hij is immers de man die als (president-)commissaris al meer dan tien jaar de constante factor is in de top van KPN, en in zijn tijd als oppercommissaris tekende voor de overname van het aan lager wal geraakte Getronics. Wat dat betreft is de geschiedenis mooi rond: Risseeuw maakte Getronics groot, en doet er nu min of meer het licht uit. Overigens is Risseeuw volgens zichzelf ten onrechte de geschiedenis ingegaan als genius achter de dramatische deal met Wang. Tegen Management Scope: "Ik heb niet gekozen voor Wang, de transactie is pas na mijn pensioen bekendgemaakt."
Lees ook:
- Bestuurscarrousel KPN draait door
- KPN staat voor het blok
-
Harde machtsstrijd KPN beslecht
- Risseuw 'verdrietig' over ontwikkelingen Getronics (2006)
- Wagenaar krijgt moeilijk greep op Getronics (2006)
- Klaas verovert de wereld (2005)