Cadeautje gekocht van Louis Vuitton Moët Hennessy deze maand? Dan ben je niet de enige.
Bron foto
#1. Focus op luxe
Wie niet beter weet, zou LVMH een vergaarbak kunnen noemen, zo divers is hun portfolio. Van mode en lederwaren tot horloges en sieraden, van wijn en gedistilleerd tot parfums en cosmetica, en van warenhuizen en (belastingvrije) winkels (op vliegvelden) tot een categorie 'overig', waaronder een uitgeverij. Maar er is altijd wel één bindend element: luxe. Als het niet topklasse is, komt het er bij LVMH niet in. Wereldwijd heeft het Franse concern meer dan 3.000 winkels en merken als Louis Vuitton, Donna Karan, Bulgari, Tag Heuer, Givenchy en Glenmorangie. Als een product ondervertegenwoordigd is in de portefeuille, is LMVH bereid diep in de buidel te tasten om het beste merk aan te kopen. Recent gebeurde dit bijvoorbeeld met kasjmiermerk Loro Piana, waar LVMH 2 miljard euro neertelde voor een belang van 80 procent. En in 2011 nam het sieradenmerk Bulgari over voor bijna 4 miljard. Veel geld, maar zo wint het concern aan kracht. En spreidt LVMH bovendien het risico dat een van de merken aan aantrekkingskracht verliest.
#2. Blijf exclusief
Het maakt eigenlijk niet uit wat je van ze koopt; LVMH-producten hebben altijd een gepeperd prijskaartje. Zo realiseert het concern bovengemiddelde marges en houdt het een voorsprong op zijn concurrenten. Sommige merken zijn bovendien al honderden jaren oud, waardoor je in zowel goede als slechte tijden de prijzen hoog kunt houden. De marges blijven in stand door weloverwogen locatiekeuze van de winkels. Voor het prestige en de merkbeleving is het niet alleen essentieel om in de PC Hooftstraten van deze wereld te zitten, maar ook om níet in slaapstad, dorp of buitenwijk terecht te komen: dat zou de dure reputatie alleen maar kunnen beschadigen.
#3. De allerbesten
Hoofddoel van LVMH: zo hoog mogelijk komen in de piramide van luxewaren. Hoe doe je dat? Door de crème de la crème van het vak binnen te halen. Vandaar dat topontwerper Marc Jacobs 16 jaar lang de creatieve leiding kreeg over vlaggenschip Louis Vuitton. Het idee van grootaandeelhouder Bernard Arnault (foto onder) hierachter was om de creativiteit van de modewereld te incorporeren in de luxesector. Ook John Galliano werd zo binnengehaald om traditionele merken om te toveren tot commerciële succesverhalen. En zo geschiedde.
#4. Naar Azië
LVMH realiseerde zich al vroeg waar de groei in de luxe markt plaatsvindt: Azië. LVMH verkoopt daar inmiddels 36 procent van zijn producten, tegenover 23 procent in de VS en ruim 30 procent in Europa, toch de bakermat van de meeste merken. Waarbij moet worden aangetekend dat de omzet in Europa ook grotendeels op het conto komt van toeristen uit Azië. Zo weet LVMH zich slim te onttrekken aan de economische malaise in Europa en verder te bouwen aan de propositie hèt luxeconcern van de wereld te zijn. Júíst met Europese roots.
-
Meer Succesrecepten? Klik dan hier.