Philip Dröge schreef een leesbaar boekje over ‘hoe wetenschap jouw dag maakt’. De vraag wat ervan blijft hangen behandelt hij, deels, zelf.
Meer geld, vaker seks en nooit meer in de file, hoe wetenschap jouw dag maakt
Philip Dröge (Paradigma, 173 pagina’s)
Vanaf 300 milligram cafeïne worden mensen zenuwachtig en met 1000 milligram kunnen angstaanvallen optreden. 13 procent van de werknemers doet nooit mee met kantoorpolitiek en 34 procent bezondigt zich er slechts af en toe aan. Van de 44 presidenten die de VS hebben gehad, hadden er slechts 2 géén huisdier. Als kleine kinderen regelmatig worden geslagen, gaat hun IQ merkbaar omlaag.
‘Weetjes’ zijn bijzondere materie. Om een of andere reden zijn ze mateloos boeiend. Kranten, bladen en boeken staan vol met weetjes om lezers te trekken. Blijkbaar voelen we ons geprikkeld als we te lezen krijgen dat de langste file aller tijden in februari 1980 is gemeten, op de snelweg Parijs-Lyon, met een lengte van 176 kilometer. Sommige mensen leren weetjes uit hun hoofd, om ze vervolgens in de kroeg te gebruiken om er hun conversatie mee op te peppen. ‘Weten jullie waar en wanneer de langste file aller tijden stond?’ ‘Nee!? Vertel!!’
Het is de aantrekkingskracht van weetjes die ‘Meer geld, vaker seks en nooit meer in de file’ tot een leesbaar boekje maakt. De bovenstaande feiten komen allemaal uit het boek. Philip Dröge is journalist en hoofdredacteur van faqt.nl, een populair-wetenschappelijke website. In het boek voert hij veel wetenschappelijke weetjes aan georganiseerd rond de dagindeling: om 7 uur opstaan (weetjes over wekkers en de interne klok), daarna werken (weetjes over stress), daarna naar de supermarkt (weetjes over koopgedrag) etc. Het boek is vlot geschreven; ideaal voor het nachtkastje.
Alleen hebben weetjes ook een andere eigenschap, namelijk dat ze zelden blijven hangen. Zonder structuur of begrip zijn het losse flodders kennis die als sneeuwvlokken van het raam afglijden. De in het boek gekozen structuur, de dagindeling, geeft wat dat betreft te weinig houvast. Kennelijk lijken weetjes alleen maar op het eerste gehoor interessant; als je er over nadenkt is het tamelijk nuttloze kennis om precies te weten waar de langste file aller tijden stond, en hoe lang hij was.
Als er mensen zijn die toch alles willen proberen te onthouden, kunnen ze in het boek een tip vinden: ’s ochtends onthou je meer dan ’s avonds. Dat blijkt uit studies. Dus als het boek op het nachtkastje ligt, kunt u het beter voor dan na de nachtrust lezen.
Dat u ’t weet.
MT neemt elke vrijdag een nieuw (management)boek onder de loep. Ook de eerdere recensies kunt nog eens teruglezen.
Bestel dit boek online