Simpel cashen met groene wind

Geld besparen en duurzaam ondernemen: het kan! Ook in uw bedrijf. "Noem het logisch ondernemen."  

KPN kondigde eerder deze week aan dat het de energiekosten de komende tien jaar fors wil terugdringen. Een minimale reductie van 20 procent. De Nederlandse telecomreus laat er in de eigen groene ambities geen gras over groeien. Met zuinigere technologie en het buiten de deur zetten van overtollige apparatuur wil het bedrijf deze doelstelling binnen tien jaar gerealiseerd zien. Is het Ad Scheepbouwer dan echt allemaal om een betere wereld te doen? Nou ja, dat niet alleen natuurlijk. Dat de topman zijn bedrijf hiermee komend jaar de zogenaamde Dow Jones Sustainability Index wil binnenloodsen is uiteraard mooi meegenomen. Dit is een wereldwijde lijst met driehonderd beursgenoteerde bedrijven die het best presteren op het gebied van duurzaam ondernemen. Lars de Keijser, operationeel directeur van adviesbureau voor duurzaam ondernemen Wij zijn Koel, vertelt hoe ook u in een paar simpele stappen de groene wind door uw bedrijf laat waaien. Interessant detail: het levert nog geld op ook.

Duurzaam ondernemen? Logisch ondernemen

Op de meeste werkvloeren in Nederland overheerst nog steeds de gedachte dat duurzaamheid geld kost. En dat is pertinent niet waar, stelt De Keijser. “Eigenlijk zou je het niet duurzaam ondernemen moeten noemen, maar logisch ondernemen. Doe wat je als ondernemer altijd al hebt gedaan: op de kosten letten en de terugverdientijd van investeringen in ogenschouw nemen. Dan blijkt al snel dat het allemaal geen hoge wiskunde is.”

Uw computers

Een klusje voor de afdeling ICT of uw vaste hardwareleverancier is de automatic shotdown. Zo zorgt u ervoor dat computers zichzelf ’s avonds na 19.00 uur automatisch afsluiten. Geen nood, de harde werker die dan nog arbeid verricht wordt dankzij een pop-up niet onaangenaam verrast door een zwart scherm. Ook handig zijn de nieuwe USB-buttons waarmee u in één klap een pc of laptop uitschakelt. Ideaal voor als iemand een half uurtje in vergadering moet. Met een simpele tik schakelt u het apparaat na het overleg weer net zo snel aan. Voor grotere bedrijven loont het om over te stappen op zogeheten thin cliënts. Zonder heel technisch te worden, dit is een aanpassing waarmee u het datacenter reduceert tot één à twee servers. Uw NUON-rekening giert daarmee al snel omlaag. Onze tip: deze term even laten vallen bij ICT.

Led-verlichting

Ruim 30 procent van uw energierekening wordt opgeslokt door de post verlichting. Stroomvretende halogeenlampen en tl-balken zijn doorgaans de grootste boosdoener. Laat om te beginnen tijdschakelingen monteren, zodat het licht ’s avonds keurig netjes uitgaat. Met behulp van sensoren voorkomt u bovendien dat er lampen blijven branden op plekken waar niemand komt. De grootste winst zit ‘m in de overstap op led-verlichting. Nieuw, zuinig en nog volop in ontwikkeling. Informeer bij een gespecialiseerd bedrijf of installatiebureau naar de mogelijkheden. Een kostenreductie van 70 tot 90 procent is dankzij deze aanpassing haalbaar.

Centrale verwarming

Grote kans dat er op uw bedrijf nog handmatig aan een thermostaat moet worden gedraaid. Maak uw cv-installatie in plaats daarvan weersafhankelijk. Laat buiten een sensor plaatsen die de temperatuur meet. Het klimaat op de werkvloer past zich automatisch aan die omstandigheden aan. Ook hiervoor geldt weer: een installatiebureau kan u er alles over vertellen.

Dagelijks de nieuwsbrief van Management & Leiderschap ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

Uw medewerkers

De Keijser ziet het vaak gebeuren. De top van een bedrijf lanceert een ambitieus pakket met groene richtlijnen, maar kan de werkvloer maar moeilijk meekrijgen. “Daarom is het ontzettend belangrijk dat het management de eigen medewerkers er van meet af aan actief bij betrekt. Er verschijnen de laatste tijd weer veel onzinberichten in de media over duurzaamheid. Mensen zijn daar vatbaar voor. Neem ze daarom bij de hand. Inspireer en informeer, met behulp van een workshop bijvoorbeeld. Onze ervaring leert dat medewerkers alleen zo actief met het onderwerp aan de slag gaan.”

Meer weten over duurzaam ondernemen? Kijk dan op www.wijzijnkoel.nl