Nieuwsoverzicht: Shell overwoog bod op BP, drie Gasunie-commissarissen opgestapt en Twitter wilde Instagram kopen.
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.
1. Shell wilde BP kopen
Shell heeft overwogen een bod uit te brengen op BP, nadat dit bedrijf in de problemen kwam door de olieramp in de Golf van Mexico in 2010. Dat vertelde ceo Peter Voser dit weekend aan de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Of zijn bedrijf op dit moment nog steeds interesse heeft om de branchegenoot te kopen, wil Voser echter niet zeggen. De topman zegt dat hij zich niet kan voorstellen dat "er iemand is in onze branche die niet naar dit scenario heeft gekeken''.
2. Drie commissarissen weg bij Gasunie na vernietigend rapport
Als gevolg van een kritisch rapport over een Duitse overname zijn drie van de zes commissarissen van Gasunie opgestapt. In 2007 kocht het bedrijf het gasnet van BEB Erdöl voor € 2,2 mrd – maar achteraf bleek dat € 1,5 mrd te veel. Een onderzoeksrapport dat is opgesteld in opdracht van het ministerie van Financiën is zeer kritisch over de rol van management en raad van commissarissen tijdens het overnameproces. Toenmalig bestuursvoorzitter Marcel Kramer wil nog niet reageren, hij zegt het alleen een 'serieuze zaak' te vinden. Recentelijk had MT een uitgebreid interview met de huidige ceo van Gasunie over de pijnpunten die hij aantrof bij het bedrijf.
3. Ex-wereldmanager Henri Termeer gaat Prosensa adviseren
Voormalig wereldmanager Henri Termeer gaat als adviseur aan de slag bij het Nederlandse biotechbedrijf Prosensa. Termeer was tot 2011 de ceo van het Amerikaanse Genzyme en werd in 2010 in die rol door MT aangemerkt als een van de grootste Nederlandse leiders in het buitenland. Bij Prosensa, dat is gevestigd in Leiden en werkt aan medicijnen tegen de zeldzame ziekte Duchenne, gaat hij zijn strategische inzichten delen. Vorig jaar schreven we nog over Prosensa in een artikel over de zoektocht naar de volgende Crucell. Lees ook meer over de huidige wereldmanagers in ons recente overzicht met Nederlandse topmannen over de grens.
4. Twitter wilde Instagram kopen
Een sappige ontwikkeling in Silicon Valley: Twitter zou Instagram op het oog hebben gehad als overnamekandidaat. Volgens The New York Times waren de twee partijen eerder dit jaar een deal overeen gekomen waarbij Twitter 525 miljoen dollar in cash en aandelen zou neerleggen voor de foto-app. Instagram-ceo Kevin Systrom ontkende later in verhoren voor de California Corporations Department, die onderzocht of de deal met Facebook goed was voor de Instagram-investeerders, dat zijn bedrijf andere aanbiedingen had gekregen. Bronnen vertellen tegen de New York Times dat Systrom op 20 maart aan Twitter vertelde dat hij onafhankelijk wil blijven met zijn bedrijf. Drie weken later maakte hij bekend dat Facebook zijn bedrijf heeft gekocht.
5. RIM en Electronic Arts horen niet meer bij de 100 grootste
Een teken van de tijd? Research in Motion (RIM) en Electronic Arts (EA) zijn uit de Nasdaq, de effectenbeurs voor elektronicabedrijven, gegooid. De Nasdaq bevat de 100 grootste tech-bedrijven op aarde, en tot deze groep horen RIM en EA dus niet meer. De Nasdaq schoont jaarlijks zijn lijst met deelnemende bedrijven op. RIM legt het al tijden af op de smartphonemarkt, terwijl ook EA last heeft van deze markt – door de gratis spelletjes die op de apparaten zijn te spelen. Ook Netflix verliest zijn positie in de Nasdaq.
6. ESM-baas: binnen drie jaar einde crisis
De baas van de Europese noodfondsen ESM en EFSA zegt het, dus dan is het waar: binnen drie jaar zal de crisis voorbij zijn. Dat zei de bewuste baas, Klaus Regling, in een interview met het Duitse weekblad Focus. Volgens Regling zullen alle eurolanden binnen twee tot drie jaar een begrotingstekort hebben van minder dan 3% van het bbp. Alleen over Griekenland is hij minder hoopgevend: "De oorspronkelijke aannames over de ontwikkelingen in Griekenland zijn te optimistisch geweest." Ander Europees nieuws dat dit weekend vanuit Duitsland naar buiten kwam: de Duitse centrale bank heeft bedenkingen bij de juridische grondslagen voor het centrale bankentoezicht. Over dit toezicht zijn Europese leiders het afgelopen week eens geworden, maar de Bundesbank twijfelt of het een 'duurzame juridische basis' heeft.
7. Ton Büchner: ik nam te veel hooi op mijn vork
Guess who's back? Inderdaad, Ton Büchner is weer terug aan het front als ceo van AkzoNobel. In een interview met NRC Handelsblad vertelde hij dat hij te veel hooi op zijn vork had genomen na zijn aantreden. "Ik was drieënhalve week van de vier onderweg". Nu wil hij het werken en reizen terugbrengen naar "meer menselijke proporties". Büchner wil zijn bedrijf de komende tijd efficienter maken, onder andere door de inkoop van de AkzoNobel-fabrieken te bundelen. Afgelopen week werd bekend dat AkzoNobel zijn verlieslatende verfactiviteiten in de Verenigde Staten, Canada en Puerto Rico gaat verkopen.
8. Pensioenfondsen kunnen nóg duurzamer
Natuurlijk, pensioenfondsen beleggen al lekker duurzamer, maar volgens de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) kan het nóg duurzamer. Dat zegt de vereniging op basis van onderzoek naar alle Nederlandse pensioenfondsen. Het duurzame beleid zit al goed in de haarvaten van de 50 onderzochte fondsen, maar punten van kritiek zijn er nog genoeg. Zo zijn er weinig vrouwelijke bestuurders bij de fondsen en is een meerderheid (32 van de 50) niet transparant over hun beleggingen. Lees ook:
9. Getal van de dag: 400 miljoen
Het bedrag in euro's dat de komende jaren wordt geinvesteerd in de topsectoren van de Nederlandse economie, zo valt te lezen in een brief die Minister Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. 319 miljoen euro van het bedrag komt van 1500 bedrijven, de rest (83 miljoen euro) wordt betaald door het kabinet. Het meeste geld gaat naar onderzoek in high-tech, water en chemie. De negen topsectoren die eerder zijn vastgesteld zijn verder: logistiek, life sciences, energie, chemie en tuinbouw. Het getal van het weekend was trouwens 3,8 miljard euro: dat is het bedrag dat de telecomveiling heeft opgebracht. Naast de gevestigde partijen heeft Tele2 als nieuwkomer frequenties voor mobiel bellen en internet bemachtigd.
10. De koffieautomaat: iets over de Dutch Disease?
Eigenlijk zouden we hier moeten melden dat de Wall Street Journal in een vergelijking tussen Nederland en Duitsland spreekt over een Dutch Disease, maar we willen het, zo aan het begin van de week, wel een beetje POSITIEF houden aub. Dus schrijven we gewoon dat futuroloog Ray Kurzweil bij Google aan de slag gaat (want leuk en futuristisch). Kurzweil ontwikkelde de eerste tekst-naar-spraaksynthesizer en voorspelde al in een vroeg stadium dat mobiele telefoons dictators aan het wankelen zouden krijgen. Misschien kan hij iets positiefs voorspellen over Nederland?
Nieuws inhalen? Lees de 10 van vorige week
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.