In de Nederlandse voetbalcompetitie maakte ooit een top 3 (Ajax, Feyenoord, PSV) de dienst uit. Dat is allang verleden tijd, de top is met clubs als AZ en FC Twente inmiddels veel breder. In de financiële wereld is het precies andersom. Volgens de managers van Nederland steken ABN Amro, Rabobank en ING nu met kop en schouders boven de rest uit.
Voordat we overgaan tot de totale uitslag van het ‘sterrenonderzoek' van TNS Nipo, uitgevoerd in opdracht van Management Team onder 583 Nederlandse managers, eerst het volgende. Naast de vraag welke financiële instelling de manager wil aanbevelen, de vraag waar het onderzoek feitelijk om draait, leggen we de geënquêteerden ook een serie open vragen voor. Of beter gezegd: stellingen. Een stelling die er elk jaar bij zit, luidt: Ik heb het gevoel dat ik controle en overzicht heb op de financiële gang van zaken in mijn bedrijf. Van de financiële managers (cfo's) is 87 procent het met deze stelling eens of helemaal eens. 71 procent van de algemene managers (ceo's) is het met de stelling ook eens, ofwel een overgrote meerderheid van de directeuren heeft goed zicht op de geldstroom. In 2008 was dat nog 22 procent! Een gigantisch verschil, al zullen de onderzoekers van de Vlerick Leuven Gent Management School en financieel rekruteringsbureau TriFinance hier niet vreemd van opkijken. Zij deden eerder dit jaar onderzoek onder 122 Belgische managers en directeuren en daaruit kwam naar voren dat de cfo steeds vaker ‘een sterke rationele persoonlijkheid' is die een belangrijke invloed uitoefent op de strategie van de organisatie. De cfo, zo concluderen de onderzoekers, is allang niet meer de omhooggevallen boekhouder, maar de bewaker van de financiële informatie. Bovendien moet de cfo tegenwoordig veel meer dan vroeger in staat zijn de gegevens in begrijpelijke taal te communiceren naar de ceo en de rest van de organisatie. Dat nu veel meer ceo's laten weten dat ze controle hebben over de financiële gang van zaken houdt duidelijk verband met deze ontwikkeling. Verder kwam in het onderzoek naar voren dat de financiële baas meer en meer het geweten van het bedrijf wordt. De nadruk van zijn werkzaamheden verschuift steeds meer richting leiderschap, people management en probleemoplossend handelen. De financiële afdeling vervult namelijk een steeds groter strategische rol en moet steeds intensiever samenwerken met andere afdelingen en dus verder kijken dan alleen cijfers. Dat verklaart ook dat op onze stelling: de rol van CFO wordt ondergewaardeerd in ons bedrijf een interessant verschil met vorig jaar is te zien. Van de ondervraagde cfo's is 22 procent het met de stelling eens, terwijl vorig jaar 29 procent dat nog was. Steeds minder cfo's voelen zich dus ondergewaardeerd.
Harde cijfers
Dan de harde cijfers. Zoals gezegd: winnaar onder de financials dit jaar is ABN Amro, nummer twee Rabobank en nummer drie is ING. Zij vormen duidelijk de kopgroep. De ‘rest' volgt op gepaste afstand, maar een en ander neemt niet weg dat zij ook hoog worden aangeslagen door de 583 managers. In totaal werden 129 sterren uitgedeeld aan 29 financiële instellingen. Met het uitdelen van sterren geeft de manager aan dat hij veel vertrouwen in het bedrijf heeft.
Tot de partijen die veel vertrouwen genieten behoort Deloitte. Vorig jaar wist dit bedrijf vijf sterren te vergaren, goed voor een twaalfde plaats. Dit jaar staat Deloitte vierde, met acht sterren. Een knap resultaat. De onderneming komt steeds dichter bij de top 3, dat nog niet zo lang geleden uit vier partijen bestond. Fortis moet dit jaar echter genoegen nemen met een achtste plaats met zes sterren. In de editie van vorig jaar deelde Fortis de derde plaats met fusiepartner ABN Amro, beiden hadden toen dertien sterren. Fortis kende in 2008 echter moeilijke tijden. Het werd zwaar getroffen door de kredietcrisis. Na de verkoop van bedrijfsonderdelen eind september en begin oktober 2008 aan de Nederlandse staat en eind september 2008 aan de Belgische staat is de bank in handen van verschillende eigenaren. Toch is ceo Jan van Rutte positief gestemd. "De spaarders weten ons gelukkig weer massaal te vinden", zegt hij verderop in deze uitgave.
De managers konden ook dit jaar weer de sterren geven aan bedrijven die in gespecialiseerde sectoren actief zijn. Traditiegetrouw werden de meeste sterren gegeven in de sectoren Verzekeringen, Pensioenen en Accountancy. Daar waar in andere categorieën soms slechts drie (Credit Management & Factoring) of vier (Retail Banking) bedrijven het selectiecriterium overleefde (op z´n minst 5 keer genoemd), wisten 14 bedrijven zich te nestelen in de deelcategorie Verzekeringen.
Beste Ploeg
Opvallend is dat in de categorie Tax & Legal (zakelijk belastingadvies en juridisch financieel advies) fraaie winst werd geboekt. Vorig jaar 12 sterren en dit jaar 14. Twee sterren, zult u zeggen, is dat nu wereldschokkend? Nee, niet wereldschokkend. Maar wel opvallend. Want in geen enkele categorie werd zoveel winst geboekt ten opzichte van vorig jaar. Als ABN Amro de beste speler van het jaar is, dan is Tax & Legal de beste ploeg van 2009.
Welk bedrijf heeft de meeste sterren?
15 ABN Amro
14 Rabobank
11 ING
8 Deloitte
8 KPMG
6 BDO
6 Ernst & Young
6 Fortis
6 PwC
4 ASR
4 Centraal beheer
4 De Lage landen
4 Van Lanschot
3 Aegon