Wilt u een succesvolle carrière? Zoek een succesvolle partner. Uw partner heeft invloed op uw loopbaan, blijkt uit onderzoek van sociologe Ellen Verbakel. "De invloed van de partner is sinds 1940 niet wezenlijk veranderd."
Als u deel uitmaakt van een koppel neemt u belangrijke loopbaanbeslissingen niet alleen, maar als stel, aan de keukentafel, stelt Verbakel. Daarom heeft ze loopbanen van paren onderzocht, waarop ze volgende week promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Beïnvloeden partners elkaars arbeidsmarktloopbaan – dat wil zeggen: het aantal uren dat ze werken en succes hebben op de arbeidsmarkt – en zo ja, wat voor gevolgen heeft dat dan voor de ongelijkheid tussen paren?
Verbakel stelt voorop dat eigen kenmerken, zoals de opleiding die iemand gevolgd heeft, altijd belangrijker zijn dan de kenmerken van de partner. Niettemin concludeert Verbakel dat een goede partij (M/V) van invloed blijft op iemands carrière. De sociologe ziet een aantal mogelijkheden voor de manier waarop partners elkaars loopbaan beïnvloeden.
Positief effect
Volgens haar onderzoek heeft een hoogopgeleide partner met een hoge beroepsstatus een positieve invloed op de arbeidsmarktloopbaan van zijn/haar partner. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen. In hoeverre het positieve effect is toe te schrijven aan netwerkcontacten en dergelijke, en in hoeverre aan het hebben van moderne waarden, is niet duidelijk.
Geen verschil
"Opvallend", vindt Verbakel, "is de bevinding dat de invloed van de partner sinds 1940 niet wezenlijk veranderd is. Natuurlijk, vrouwen zijn meer gaan werken en opvattingen zijn moderner geworden. Maar de modernisering van waarden heeft geen uitwerking gehad op hoe mensen beïnvloed worden door het opleidingsniveau of beroepsstatus van hun partner: een man met een hoge beroepsstatus heeft nog steeds dezelfde invloed op de loopbaan van zijn vrouw als zestig jaar geleden en een hoogopgeleide vrouw stimuleert haar man tegenwoordig niet meer of minder dan vroeger. Dat er veranderingen hebben plaatsgevonden in het arbeidsmarktgedrag van (mannen, maar vooral van) vrouwen is dus niet het gevolg van veranderingen in de manier waarop man en vrouw elkaar beïnvloeden."
Slecht
Al met al, zo is uit deze resultaten af te leiden, zorgen partnereffecten ervoor dat niet-werkende mannen of vrouwen nog slechtere kansen op de arbeidsmarkt hebben dan al gedacht werd. Niet alleen bieden hun eigen kenmerken (opleiding, arbeidsmarktpositie) weinig goede mogelijkheden, maar omdat ze relatief vaak getrouwd zijn met iemand die eveneens geen gunstige kenmerken bezit (althans voor zover het arbeidsmarktkansen betreft), kunnen ze ook niet profiteren van het positieve effect dat daarvan uitgaat.