Het kabinet kondigt op Prinsjesdag een lastenverlichting voor bedrijven aan van bijna 1 miljard euro. Daarnaast trekt minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken 0,5 miljard euro uit voor nieuwe innovatieprojecten. Dat zeggen goed ingelichte bronnen in Den Haag tegenover het Financieele Dagblad.
De lasten die de overheid oplegt aan bedrijven zullen daardoor voor het eerst sinds 2003 dalen, is de verwachting. In het kabinet hebben met name de CDA-ministers zich hiervoor sterk gemaakt. De PvdA'ers zijn ermee akkoord gegaan doordat uit de prognoses van het Centraal Planbureau blijkt dat de economische vooruitzichten snel verslechteren en alle lichten voor het bedrijfsleven op rood springen.
De lastenverlichting die het kabinet volgende week presenteert, zou komen uit twee bronnen. De grootste is een meevaller in de inkomensafhankelijke zorgpremies. Dat levert de werkgevers in 2009 een voordeel op van ongeveer 500 miljoen euro. Die lastenverlichting is niet structureel, maar hangt de komende jaren af van de resultaten die worden geboekt met marktwerking in de zorg. Daarnaast krijgen werkgevers alsnog een verlaging van hun deel van de WW-premie aangeboden. Dat levert ze komend jaar 350 miljoen euro op. Dit voordeel is wel structureel en zal de komende jaren verder stijgen naar 500 miljoen euro.
Uiteindelijk is besloten de werkgevers toch tegemoet te komen omdat het economisch beeld is verslechterd en om hen te prikkelen tot loonmatiging. De vakbonden krijgen een dergelijke prikkel ook via het op nul stellen van het werknemersdeel van de WW-premie. Het derde voordeel dat de bedrijven op Prinsjesdag wordt gepresenteerd is een extra tranche innovatiegeld. Minister Van der Hoeven heeft volgens bronnen in het kabinet bedongen dat er komend jaar 500 miljoen euro extra wordt vrijgemaakt voor innovatieve projecten. Een belangrijk deel van dit geld komt uiteindelijk bij Nederlandse bedrijven terecht.