Kinderen die naar de middelbare school gaan, kunnen het verder wel alleen af. Moeder kan weer fulltime gaan werken, want haar taak is volbracht, blijkt uit het regeringsbeleid. “Maar juist als kinderen gaan puberen, moeten ouders tijd voor hen hebben.”
“Ouders moeten puberschapsverlof krijgen,” zegt Mirjam Schöttelndreier, schrijfster van het boek ‘kan ik ook van mijn kind scheiden?’ in de Volkskrant. “Wie onverschillige en boze jongeren, schooluitval en jeugdcriminaliteit wil bestrijden, in de huiselijkheidcultuur die Nederland nu eenmaal is, die biedt ouders een steuntje in de rug als het opvoeden (te) zwaar valt.”
Aarzelend opvoeden
Schöttelndreier ging het afgelopen jaar op onderzoek bij ouders van pubers in middenklassengezinnen om te zien wat er aan de hand is. “Het viel me op dat ouders zeer betrokken zijn bij hun opgroeiende kinderen. Daarnaast zijn ouders aarzelend over hun opvoeding. Dat lijkt op onzeker ouderschap, want waar is de vuist op tafel en de ‘ik doe het zo’-ouder? Maar het weerspiegelt tegelijkertijd de zoekende, wikkende en wegende ouder, de inborst van de moderne, flexibele burger en werknemer.”
Echt lastig
Tijdens haar onderzoek merkte Schöttelndreier dat moeders van kinderen van 12 vinden dat ze nog helemaal niet klaar zijn met hun ouderschap. Dat bleek uit de opmerkingen: ‘Het is gek, maar ze hebben me nu meer nodig dan vroeger’ en ‘Ja, ze kunnen hun brood smeren, maar nu wordt het pas echt moeilijk’. “Daarom gaan vrouwen dus niet massaal veel langer werken als het zogenaamd kan, omdat het namelijk nog helemaal niet kan.”
Verlenging
“Waarom worden ouders in plaats van tot het 12de, niet tot en met het 16de jaar ouderschapsverlof gegund,” vraagt Schöttelndreier zich af. “Met zo’n verlenging erkent de maatschappij dat opvoeden niet klaar is met 12, maar op een andere manier begint. Het bevestigt dat werken goed is voor van alles, maar soms thuis zijn voor je kind ook. Dat lijkt me een idee voor de minister van Jeugd en Gezin.”
Bron: Volkskrant