Kleinere bedrijven zien het nut van scholing vaak niet in. Áls ze al opleidingen aanbieden, dan is dat vooral aan jonge medewerkers die net van school komen.
Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van de ministeries van Onderwijs en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Volgens het rapport wordt bij kleine bedrijven vaak over het hoofd gezien dat het ook nuttig kan zijn om ouderen (bij) te scholen. MKB-Nederland bestrijdt deze conclusies.
Vooral jonge werknemers worden (bij)geschoold. Kleinere bedrijven staan er meestal niet bij stil dat scholing er ook bij oudere werknemers toe kan leiden dat zij meer en hogere functies kunnen vervullen, zo valt in het rapport ’Communiceren naar werkgevers over leren en werken’ te lezen.
Door het bestaande personeel te scholen blijft het bedrijf op de hoogte van de nieuwste technieken en ontwikkelingen en versterkt het zijn concurrentiepositie. Bovendien voelt personeel dat zich mag laten bijscholen zich meer verbonden met het bedrijf. Daarom lanceert Leren & Werken in september een voorlichtingscampagne.
Kees Hoogendijk, secretaris Onderwijs bij MKB-Nederland en een van de acht mensen die de onderzoekers hebben gesproken, verwijst het rapport naar de prullenbak. “Flinterdun en ongenuanceerd.” Ook kleine bedrijven zien absoluut het nut van scholing in, stelt hij. “Er zijn bedrijven waar je, zonder bijscholing, na een paar jaar je werk niet meer kunt doen.”
Uit een nog niet gepubliceerd onderzoek over scholing in het midden- en kleinbedrijf blijkt dat 80 procent van de respondenten vorig jaar een betaalde cursus of opleiding heeft gevolgd, voegt hij toe.
(Het Financieele Dagblad)