Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn optimistisch gestemd over onze economie. De Nederlandse economie kan weer koploper van Europa worden. Maar dan is wel een drastische reorganisatie van de overheid nodig, waardoor de bureaucratie vermindert en het aantal ambtenaren en ministeries omlaaggaat. Ook het onderwijs moet flink beter.
Dat stellen de twee organisaties in hun maandag gepresenteerde manifest ’Nederland kán winnen’ voor de komende kabinetsperiode (2007-2011). De werkgevers wijzen trots op de handelsgeest die ons land van oudsher heeft en het feit dat we als klein land wereldwijd de vijfde investeerder zijn. “We hebben een aandeel in de wereldhandel dat vier keer groter is dan op grond van ons inwonertal verwacht zou mogen worden.”
Maar het toekomstige kabinet wordt gewaarschuwd door VNO-NCW en MKB-Nederland: geld is er eigenlijk niet voor nieuw beleid. Ruimte op de begroting ontstaat, doordat er meer belasting wordt betaald, door hogere premies voor zorgverzekeringen en omdat mensen meer gaan verdienen. Daarom is volgens de ondernemers een lastenverlichting nodig en moet de overheid zelf de broekriem aanhalen.
De verhouding die de overheid nu met burgers en ondernemers heeft, wordt volgens VNO-NCW en MKB-Nederland te veel gekenmerkt door wantrouwen. Dat leidt tot een oneindige hoeveelheid regels en vergunningen. Vertrouwen zou het uitgangspunt moeten zijn. Veel regels en vergunningstelsels kunnen worden geschrapt als degene die het vertrouwen beschaamt, keihard wordt aangepakt.
Het aantal ambtenaren dat regels produceert, kan omlaag en een volgend kabinet moet aan het werk met minder ministeries. De ondernemers stellen één ministerie van ruimtelijk beleid voor met daarin VROM en Verkeer en Waterstaat. Wat de economie en arbeidsmarkt betreft kunnen Economische Zaken, Sociale Zaken en delen van Financiën worden samengevoegd. Ook kunnen Binnenlandse Zaken en Justitie in elkaar opgaan.
Tevens is meer ruimte voor uitblinkers nodig. Het onderwijs is volgens VNO-NCW en MKB-Nederland de laatste jaren geplaagd door hervormingen en verstikt door te veel management en bureaucratie.
Er moet een “een keiharde norm voor overhead” komen en leerkrachten moeten weer hun werk kunnen doen: kennis en vaardigheden overdragen. In het onderwijs is volgens de werkgevers nu “middelmaat troef” en dat “motiveert noch leerling, noch student, noch docent”. Ze wijzen op het hoge aantal voortijdig schoolverlaters en stellen dat onderwijs beter moet aansluiten op de arbeidsmarkt door meer samenwerking met het bedrijfsleven.
(ANP)