Kosten en beschikbaarheid van kinderopvang hebben weinig invloed op de keuze van werkende moeders om hun kinderen naar de opvang te brengen. Opvattingen en normen van hun kennissenkring en het uurloon van de moeders spelen daarentegen een veel belangrijkere rol. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).
Wanneer de vriendenkring werken belangrijk en gebruikelijk vindt, werken moeders vaker. Wanneer het gebruik van opvang in de omgeving veel voorkomt en is geaccepteerd, gaan meer moeders er gebruik van maken, concluderen de onderzoekers. Het beschikbaar stellen van opvang is niet voldoende om het gebruik ervan te stimuleren in kringen waar dat niet geaccepteerd is. Door de beschikbaarheid raakt het gebruik van opvang wel meer geaccepteerd, waardoor het indirect wel een effect heeft.
Uit het onderzoek blijkt dat meer moeders werken naarmate hun potentiële uurloon hoger ligt. De groep met een hoger loon maakt vaker gebruik van opvangmogelijkheden. Het SCP stelt dat met een hoger uurloon de arbeidsparticipatie van moeders kan worden vergroot.
Sinds 1 augustus zijn scholen wettelijk verplicht buitenschoolse opvang te regelen. Brancheorganisatie MOgroep Kinderopvang meldde maandag dat de vraag door het aanbod is gestegen. Om aan de groeiende vraag te voldoen zijn minstens achtduizend werknemers en elfhonderd nieuwe locaties nodig in de buitenschoolse opvang.
Bron: Novum