Ricky Chad Sandler is in Nederland vooral bekend om de situatie bij ASMI eerder dit jaar, waar het investeringsfonds van Sandler bijna negen procent aandeel in had. Hij vond dat ASMI de divisie ASM Pacific Technology moest afstoten en verkondigde dit luid en duidelijk onder de andere aandeelhouders. Sandler wordt in de media vaak omschreven als activistisch, maar is het daar zelf niet mee eens. Toch lijkt hij zich meer dan eens te bemoeien met de strategie van zijn investeringen.
Investeringsdynastie
Toen Ricky nog een kind was werkte zijn vader Harvey Sandler bij zakenbank Goldman Sachs. Eind jaren 70 vertrok hij daar om zijn eigen investeringsfonds op te richten: Sandler Capital. Daarmee startte hij een familiedynastie van investeerders, want beide zoons (Ricky en Andrew) zitten in dezelfde business. Broer Andrew runt overigens sinds de jaren 90 het eerste fonds dat Harvey Sandler opzette, Sandler Capital.
Investeringen
Ricky begon in 1994 voor zichzelf. Pas 25 jaar oud richtte hij Fusion Capital op. Hij werd daarbij financieel gesteund door zijn vader en zakenpartner Leon Cooperman. Vier jaar later kwam het bedrijf in crisis terecht en dat dreef de zakenpartners uit elkaar. Cooperman liep weg met 135 miljoen dollar en Sandler startte met zijn 80 miljoen dollar Eminence Capital in New York, waar hij tegenwoordig bekend van is. Eminence is een grootheid geworden in de branche en heeft inmiddels 6 miljard dollar in beheer.
Competitief
Binnen Eminence geldt een bottom-up benadering, zo bleek uit een speech van Sandler aan de University van Texas in 2016. ‘Een van de beste kwaliteiten van mensen vind ik dat hun verlangen om te winnen belangrijker is dan het verlangen om gelijk te hebben’, zo stelde hij. Zijn redenering daarachter is dat mensen het dan niet erg vinden om fouten te geven, omdat ze het uiteindelijk belangrijker vinden om te winnen dan om fouten in te dekken of hun gelijk te halen. Dat roept natuurlijk ook een competitief element op in de organisatie, maar ‘daar houden we van’.
AkzoNobel
Na maanden van pushen is de activistische aandeelhouder Elliot nog niet veel verder gekomen met AkzoNobel. Een overname door het Amerikaanse PPG bleef het bedrijf resoluut afwijzen. Nu meldt ook Eminence zich en lijkt Elliot steun gevonden te hebben. Zij willen de voorzitter van de rvc weghebben, Anthony Burgmans. Ze nemen het hem persoonlijk kwalijk dat PPG meermaals werd afgewezen, vooral omdat de rvc hun ‘belangen zou moeten behartigen’.