Ondernemen zit Jan Bruggenthijs, CEO van SIF Group, in het bloed. Voordat hij bij de fabrikant van funderingspalen voor windmolens en ondersteuningsconstructie boorplatforms aan de slag ging, was hij al op jonge leeftijd te vinden in de aannemerij van zijn vader en opa. Hij was actief als loodgieter en dakdekker, het bezorgde hem een sterk gevoel voor ondernemen.
Aan aanpassingsvermogen ontbreekt het Bruggenthijs als CEO evenmin. SIF Group maakte oorspronkelijk onderdelen voor ondersteuningsconstructies voor de offshore olie- en gasindustrie. Dat doen ze nog steeds in Roermond, maar de focus ligt tegenwoordig op fundamenten voor offshore windparken. Een enorme groeimarkt nu steeds meer landen de energietransitie serieus nemen.
Hij studeerde Werktuigbouwkunde aan de Hogeschool van Amsterdam en kende daarna een carriere die zich vooral in de techniek afspeelde. Hij schopte het tot lid van de raad van bestuur bij technisch dienstverlener GTI, waar hij onderaan de ladder begon. In 2001 stapte hij over naar Stork om daar na een periode van acht jaar weer af te treden. Na verschillende topfuncties op interimbasis, trad hij in 2014 aan als CEO bij SIF Group.
Beurs
In 2016 werd het bedrijf naar de beurs in Amsterdam gebracht. Bruggenthijs zei daarover in een interview met MT: ‘Je bent ineens publiek. De waarde van je bedrijf wordt nu elke dag opnieuw bepaald op basis van de aandelenkoers. Dat is anders. En je hebt meerdere aandeelhouders. Je moet dus ook met meerdere aandeelhouders communiceren. Middels een kwartaalbericht, maar ook door bezoeken aan je investeerders.’
In 2015 en 2016 maakte het bedrijf een enorme groei door: De omzet nam toe van 321 miljoen in 2015 tot 400 miljoen euro in 2016. Dat kwam mede omdat SIF Group fors heeft geïnvesteerd in productiecapaciteit. Er kwam naast de fabriek in Roermond ook een locatie op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam, waar de tweede productielijn nog dit jaar operationeel wordt.
Aftreden
Vandaag de dag lijkt het tij echter gekeerd.In 2017 zei hij daarover: ‘We hebben in de markt gecommuniceerd dat de markt dun is qua opdrachten is voor volgend jaar. Tot mei zitten wij vol, maar we zien voor 2018 wel minder mogelijkheden dan normaal. In 2019, 2020 en 2021 zal het wel weer heel druk worden.’
Vandaag presenteert Bruggenthijs de cijfers van 2017, waarbij de voorspellingen niet goed waren. Begin november bleek dat de winst van het bedrijf onder druk staat: de bouw van enkele projecten op zee is uitgesteld en bij de fabriek in Rotterdam dreigt onderbezetting. Het zal de laatste keer zijn dat Bruggenthijs op het podium staat: hij kondigde aan wegens privéredenen af te treden en dat het bedrijf op zoek moet naar een vervanger van de topman die in 2014 aantrad.