Sinds de financiële crisis klinkt er een luide roep om een cultuurverandering in de financiële sector. De banken proberen hier met hun slogans gehoor aan te geven. Maar hoeveel kan er veranderd zijn als de mensen die de bankkantoren in 2007 bevolkten er nog steeds zitten?
Michael Hendriks, eigenaar van Dutch Capital Group, doet executive search van financiële professionals. Hendriks heeft een achtergrond als fusie- en overnamebankier. Op jaarbasis plaatst hij 40 tot 50 senior en midden-managers. Verder adviseert hij ondernemingen over het aantrekken van talent en coacht en begeleidt hij management teams en senior professionals.
MT sprak met Hendriks over de nieuwe bankier. Volgens hem is er behoefte aan een nieuw soort leiderschap binnen de banken. Hendriks: “Het is een oproep: nieuwe bankiers gezocht.”
Wie is die nieuwe bankier?
Dat is iemand die keuzes maakt. Een change agent. Het zijn mensen die binnenkomen en waarvan iedereen denkt ‘wat is dit nu?’ Financieel leiderschap gaat om het durven stellen van moeilijke vragen. Hoe werkt dat bij jullie? Is dit er al of moet het er komen? Die nieuwe bankier gaat opstaan. Het wordt een combinatie van instroom van buiten en interne opleiding.
Wat kan een manager van buiten toevoegen?
Het is heel moeilijk voor mensen die in de industrie zijn opgeleid om te veranderen. Mensen in het systeem durven dit niet. Maar alles moet nu onder de loep genomen en opnieuw verantwoord worden. Wat is het product dat wij verkopen precies? Het gaat ook om het sparren. Mensen van buiten zijn ook niet zo gewend aan de hoge beloningen.
Waar zitten deze mensen?
Veel goede financials mensen komen uit consumentenbedrijven: Philips, Unilever, Coca-Cola. Ze moeten daar de hele dag communiceren met marketeers. Dan wordt er veel van ze verwacht op sociaal vlak. Je ziet dat er een behoefte is aan een CFO die een tegenwicht kan zijn voor de CEO. Die ontwikkeling is binnen de normale industrie al jaren gaande en moet ook beginnen in de financiele industrie.
Staan de banken open voor deze bankiers van buiten?
We zijn bezig om het gesprek aan te gaan met banken en de vraag te beantwoorden: hoe ga je mensen binnenhalen? Je hebt daarvoor een paar voorbeelden nodig zoals Jan Hommen bij ING. Die toont leiderschap. Hij maakt de weg vrij voor een nieuw type bankier. Niet alle banken zijn er even ver in.
Waarom zou een manager van buiten de sector de sprong willen wagen?
Het is mijn rol om te laten zien dat er een uitdaging is om de Nederlandse financiële industrie naar een hoger niveau te tillen. Veel mensen zeggen het is een industrie waarin ik niet wil werken. Het is heel complex en heel technisch. Maar het gaat er niet om hoe Basel 3 of Solvency 2 in elkaar zitten, maar om de vraag hoe we de banken klaarzetten voor de volgende generatie.