Nooit meer naar de Ikea. In het Zwitserse Lausanne sleutelen onderzoekers aan Roombots, schakelbare meubelelementen die zichzelf kunnen omvormen tot tafel, stoel of bank.
De Roombots bestaan in concept al vanaf 2006 in het lab van de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL). De wetenschappers daar hebben het over ‘de emancipatie van meubels’ als doelstelling. Maar de laatste tijd lijkt het erop, dat het fundamentele werk wat praktischer van aard wordt; EPFL heeft meer onderzoekers aangetrokken voor de Roombots-afdeling, die is opgedoopt tot Biorob, ofwel Biorobotics labatory.
Zelflerend
Het blijft nog steeds een maf idee: autonome meubelstukken die zichzelf vormen tot een tafel, stoel of bank – net wat je op dat moment nodig hebt. Als ze even geen taak hebben, zouden ze zich in een hoekje kunnen verstoppen. Of ze bouwen samen een muurtje. Bovendien zouden ze zelfstandig door de kamer kunnen scharrelen naar de juiste plek. En denk niet dat de robomeubels hun commando’s krijgen via een afstandsbediening. In Lausanne heeft men geen rust, totdat de kleine modules die in elkaar haken zelf leren hoe ze zichzelf het beste kunnen verplaatsen. Zo wordt een bijzettafeltje ineens een gezellig huisdier.
Swarm robotics
De Roombots passen in een bredere trend in robotland, die van de swarms robotics, de gedachte dat voor bepaalde taken een veelheid (zwerm) van kleine robots beter toepasbaar zijn dan een paar grote. Onlangs liet een Amerikaanse universiteit al zien hoe kleine vliegende quadrocopters in teamverband een gebouw konden neerzetten:
Elke week het beste van TechBusiness in de mail? Vraag de nieuwsbrief aan.