Moeten Nederlandse bedrijven beschermd worden bij overnames? De overheid moet zich er zo min mogelijk mee bemoeien, vindt CDA-Tweede Kamerlid Elly Blanksma. Hoogleraar ondernemingsraad Harm-Jan de Kluiver pleit juist voor meer bescherming vanuit de politiek.
De belangrijkste taak voor de politiek is investeren, zegt Blanksma in het Financieele Dagblad. “Het verbeteren van kennis en onderwijs, het vestigingsklimaat en de infrastructuur. Opdat hoofdkantoren, handelsvestigingen en andere belangrijke strategische onderdelen van bedrijven en instellingen hier blijven of zich hier vestigen.” De private equity en hedgefondsen zijn volgens haar functioneel om lui management op scherp zetten, vage strategieën aanscherpen en verkeerde fusies en overnames ongedaan maken. “Natuurlijk willen die ’sprinkhanen’ het bedrijf beter maken, gezonder en meer waarde creëren; al is het alleen al uit eigenbelang.”
Investeren
Blanksma ziet niets in het volgens haar socialistische idee van een gouden aandeel dat als vetorecht voor de overheid dient. “Op basis daarvan kunnen bedrijven niet investeren, lenen, opereren. Je zet een bedrijf op slot, je haalt creativiteit weg, je sluit mogelijkheden uit, je creëert protectionisme, het bedrijf kan lastiger interessante joint ventures aangaan, het kan leiden tot ongewenste marktsituaties en andere landen laten Nederland links liggen. De kortetermijnwinst is er misschien, maar Nederland zou zich degraderen tot een eiland.”
Onder druk
De Kluiver is het niet eens met Blanksma, zegt hij in de krant. Hij denkt dat veel Nederlandse bedrijven de afgelopen jaren onder druk (te goedkoop) zijn verkocht. De schuld ligt volgens hem bij het gebrek aan bescherming van de overheid. “Juist als wij jonge, innovatieve bedrijven willen prikkelen zich hier te vestigen, lijkt het verstandig hen de mogelijkheid te geven zelf het eigen lot te bepalen met een adequate bescherming. Het moet dan niet zo zijn dat een rechter dat gemakkelijk ter zijde kan schuiven.”
Beste deal
“Het bestuur en de raad van commissarissen moeten zorgvuldig naar aandeelhouders luisteren en een dialoog bevorderen. Het is echter juist in de schaduw van bescherming dat zo´n dialoog het beste zal gedijen.” De Kluiver vindt dan ook dat redelijke bescherming een goede zaak is. “Niet om overnames definitief te blokkeren, maar wel om het mogelijk te maken de beste deals uit te onderhandelen, waarbij op een evenwichtige wijze de vruchten van de globalisering kunnen worden geplukt.”
Bron: het Financieele Dagblad