Ze werken hard, zijn weinig ziek en leven gematigd. De managers die uit de statistieken naar voren komen, lijken in alles de ruggengraat van de Nederlandse samenleving. MT richt het vergrootglas op: zijn eigen lezers.
Wat doen de manager
Een ijverig baasje, letterlijk, de Nederlandse manager. De gemiddelde leidinggevende werkt 49 uur per week, waarbij opvalt dat mannelijke managers er meer uren in steken dan de vrouwelijke: vrouwen werken 5 uur minder. Hoewel managers vaak hameren op goede opleiding en hun werknemers naar allerlei trainingen sturen, komen ze zelf niet meer aan studie toe. Ze zijn met hun personeel bezig, schrijven rapporten en zitten aardig wat vergaderingen uit. De meeste managers hebben in hun loopbaan wel eens iemand moeten ontslaan, maar zelf zijn ze geen ervaringsdeskundige. 73 procent is nog nooit ontslagen – maar dat percentage kan in de huidige recessie misschien snel omlaag gaan. Een kwart van de managers geeft toe dat ze wel eens liegen tegen de concurrentie. Gevraagd naar hun managementstijl blijkt dat de meesten zich zien als coachende en mensgerichte leiders. De autoritaire stijl vinden ze niet op zichzelf van toepassing, hoewel ook ‘democratisch' niet hoog scoort. Of hun ondergeschikten het hier helemaal mee eens zijn, namelijk dat hun bazen mensgericht en totaal niet autoritair zijn, moeten we maar een andere keer onderzoeken als we de ‘ondergeschiktenenquête' doen.
Hoe gezond is de manager?
De manager lijkt een onverwoestbare soort werknemer. Hij of zij blijft niet meer dan een enkel dagje ziek thuis. Maar wil dat zeggen dat managers over het algemeen gezond zijn? In ieder geval hebben ze last van stress, en soms liggen managers wakker van hun werk. Niet van de spreekwoordelijke niet betalende klant, maar eerder van economische zorgen of het feit dat ze geen tijd meer over houden voor hun privéleven. Hoe dan ook zou wat meer lichaamsbeweging geen kwaad kunnen, bijna de helft van de managers kampt met overgewicht. Als het om sporten gaat, valt op dat managers een duidelijke voorkeur hebben voor individuele sportbeoefening. Hun drukke bestaan, met soms verplichtingen tijdens de avonduren, leent zich niet voor sporten in teamverband. Bovendien moeten ze regelmatig op reis: gemiddeld zijn managers 28 dagen op pad. Waarbij managers – keurig! – matige innemers zijn als het gaat om drank en drugs.
Hoe leeft de manager (er op los)?
De meeste managers verdienen genoeg om zich met luxe te omringen, en tot op zekere hoogte doen ze dat ook. In het typische geval brengen ze de dag in hun eigen werkkamer door, waarbij hun status af te lezen is aan hun merkkleding en het kostbaar horloge aan de pols. Na de lange werkdag gaan ze echter netjes naar (hun koop-)huis – flaneren in het uitgaansleven laten ze aan zich voorbij gaan, een incidenteel restaurantbezoek daargelaten. De uiterlijkheden die de managers zich permitteren hebben vaak een nuttig aspect, zoals de nieuwe tot splinternieuwe auto waar ze zich in voortbewegen. Comfortabel – en representatief. Opladen dan wel bijtanken doen managers niet in de concertzaal maar tijdens vakanties en vakantieweekends waar ze zich graag aan overgeven. Ruim 40 procent trekt er elk jaar vier keer of meer tussenuit. Managers hebben het razend druk, maar de boog kan natuurlijk niet altijd gespannen staan.