Multinationals lopen steeds meer risico’s door toegenomen overheidsbemoeienis en nationalisaties. Dat geldt vooral voor de energiesector.
Dat staat in een rapport dat Aon, een internationaal adviesbureau op het gebied van verzekeringen en risicomanagement, donderdag heeft gepresenteerd. Aon onderzoekt sinds 1994 jaarlijks de politieke en economische risicofactoren voor ondernemers in ruim tweehonderd landen.
Aon noemt de nationalisatie van de olie- en gasindustrie in Bolivia in mei 2006 als voorbeeld van een olieproducerend land dat beslag legt op oliebronnen. Andere landen drukken met regelgeving een groot overheidsstempel op de energiesector. Dat geldt bijvoorbeeld voor Rusland, dat een belang opeiste in het olie- en gaswinningsproject Sachalin II waarin Shell gedwongen samenwerkt met het Russische staatsgasbedrijf Gazprom.
De gasconflicten die Rusland uitvocht met Oekraïne (januari 2006) en Wit-Rusland (begin 2007) tonen volgens Aon eens te meer de toegenomen politieke en economische risico’s aan waarmee de energiesector te kampen heeft. Beide ruzies leidden tot een tijdelijke verstoring van de leveringen van olie en gas uit Rusland aan de Europese Unie.
(ANP)