Waar zijn de vrouwen, allochtonen en "gehandicapte gays"? Niet in management teams en dat is een gemiste kans. Trendwatcher Carl Rohde vertelt MT waarom.
Diversiteit in organisatie staat meer en meer op de bedrijfsagenda, vertelt Rohde. "Het gaat al een stuk beter dan vroeger; de urgentie neemt toe." Zo doet de rijksoverheid het volgens hem goed en ook kinderopvangorganisatie Partou. Die laatste won gisteren de award van de Stichting Diversiteit Top 50.
Maatschappelijk druk
Waarom gaat het nu beter? "In de eerste plaats is het een hoog maatschappelijk issue. Als organisatie word je tegenwoordig afgerekend op je diversiteitsbeleid. Bedrijven die alleen nog met autochtonen werken, voelen steeds meer druk vanuit de maatschappij om dat te veranderen."
Meer succes
Daarnaast heeft het volgens Rohde een inhoudelijke reden. "Bedrijven moeten mee met de tijd, als ze winst willen maken en hun kans op succes willen vergroten. Nederland wordt divers, dus het is oliedom om in je management team alleen maar autochtonen te hebben. Allochtonen staan heel anders in het leven." Dat heeft gevolgen voor bijvoorbeeld het woonsegment, banken en supermarkten. "Die laatste laten bijvoorbeeld mogelijkheden liggen, waardoor consumenten niet tevreden zijn over 'hun' supermarkt."
Innovatiekracht
Ten slotte is een divers team volgens de trendwatcher goed voor de innovatiekracht van uw bedrijf. "Nederland moet het hebben van haar innovatiekracht. Want producten goedkoper dan China in de markt zetten, lukt ons niet. Een van de belangrijkste conclusies uit de literatuur is dat diverse teams beter innoveren. Die kunnen het geheel overzien en weten gewoon meer."
Pot nat
Bedrijven die vasthouden aan hun blanke, hoogopgeleide garde, doen het dus niet goed. "Dan blijft het één pot nat. Een hoogopgeleide pot nat weliswaar. Maar wel met allemaal dezelfde waarden." Het team moet juist alle waarden van de samenleving representeren. Dus kom maar door met die vrouwen, allochtonen en "gehandicapte gays".
Kantoormuren
Hoe krijgt u een divers team binnen uw kantoormuren? "Eerst moet je goed in kaart brengen welke mensen er nu zitten. Dan kun je bij het aannemen van nieuwe mensen sturen op bijvoorbeeld geslacht of afkomst."
Gevoelige managers
Het vraagt vervolgens andere vaardigheden van de manager. "Manage je een divers team, dan moet je gevoeliger zijn dan managers normaal gesproken zijn. Je moet op de hoogte zijn van verschillen", zo stelt de cultuursocioloog. "Mensen uit India zijn bijvoorbeeld zeker niet minder ambitieus. Ze schreeuwen alleen minder hard. In Nederland moet iedereen nog altijd schreeuwen als hij iets wil. Dat gebeurt dus niet en daar moet je rekening mee houden."
Media
Toch worden bedrijven ergens door tegengehouden. "De media spelen daarin een rol. Zij komen met negatief nieuws over allochtonen. Ze liegen niet, want de berichten zijn waar. Maar het is niet de meerderheid waarover zij berichten. En dat mogen ze zich best aanrekenen."
Koudwatervrees
Dit negatieve imago speelt vooral Turkse en Marokkaanse jongeren parten. Rohde: "Die worden allemaal neergezet als tuig. Bedrijven hebben mede daardoor last van koudwatervrees. Bedrijven geven hen geen kans, want wat de boer niet kent, dat vreet hij niet. En dat mogen bedrijven zich op hun beurt aanrekenen."