De verwachtingen van werkgevers en werknemers ten aanzien van de wederzijdse verplichtingen komen tijdens reorganisaties vaak in het gedrang. Schending van het zogenoemde psychologisch contract kan grote gevolgen hebben voor de organisatie, blijkt uit promotieonderzoek van Charissa Freese aan de Universiteit van Tilburg.
Het psychologisch contract bevat alle onuitgesproken verplichtingen van werknemers tegenover de organisatie en vice versa. Werknemers moeten in een vroeg stadium worden betrokken bij de voorgenomen veranderingen. Volgens Freese krijgen ze op die manier een goed beeld van wat er tijdens en na het reorganisatietraject van hen wordt verwacht.
Individu
Managers hebben op dit moment te weinig oog voor individuele verschillen tussen werknemers, schrijft Freese in haar onderzoek. Dit zou wel meer moeten gebeuren. Een verandering die voor de ene werknemer een grove schending van het psychologisch contract betekent, kan namelijk door de andere medewerker zo goed als onopgemerkt blijven.
Sabotage
Tijdens reorganisatietrajecten blijken verwachtingen vaak te veranderen zonder dat werknemers dit beseffen. De werkgever blijkt ineens andere eisen te stellen of andere verwachtingen van de werknemer te koesteren, zonder dat deze vooraf is ingelicht. Werknemers voelen zich daardoor minder betrokken, melden zich vaker ziek, nemen ontslag of gaan over tot doelbewuste sabotage. Met name onaangekondigde en niet toegelichte veranderingen in teamsamenstelling kunnen funest zijn voor het voortbestaan van het psychologisch contract.
Bron: P&O Actueel