Als manager voelt u zich soms verplicht om naar zakelijke borrels te gaan om uw contacten goed te onderhouden. En als u dan dronken achter het stuur zit, kunt u de baas de schuld geven. Zo dacht een manager uit Den Haag ten minste.
Een 26-jarige automobiliste uit Den Haag bleek bij een controle een boete van 700 euro te hebben openstaan. Bovendien had de vrouw te diep in het glaasje gekeken en ze probeerde hiervoor haar werk als excuus te gebruiken. Dat laat de politie weten.
De Haagse wilde haar boete niet betalen. Daarop nam de politie de auto in beslag. Op het politiebureau bleek zij vier keer meer te hebben gedronken dan is toegestaan. Vorig jaar was haar rijbewijs al eens ingetrokken wegens rijden onder invloed.
De vrouw verklaart dat haar hoge managementfunctie gepaard gaat met zakelijke borrels om de contacten goed te onderhouden. Zij vond dat zij niet op de fiets bij haar klanten kon aankomen. Tegen de beschonken dame werd proces-verbaal opgemaakt.
Uit eerder onderzoek van Management Team bleek juist dat de meeste werkgevers al veel meer doen om te voorkomen dat hun personeel dronken in de auto stapt. Zo verdwijnen steeds meer bedrijfsborrels. Volgens Ronald Knibbe , hoogleraar sociale epidemiologie van alcohol en drugsgebruik hoeven bedrijfsfeestjes niet helemaal afgeschaft te worden: "We vergeten vaak dat alcohol ook positieve functies heeft. Het zorgt ervoor dat we op feestjes makkelijker met collega's en de baas omgaan. De voordelen moet je niet willen missen, maar het is belangrijk om ook na te denken over de negatieve kanten. Het is een kwestie van beleid, zoals vervoer naar huis regelen of niet meer dan twee glaasjes per persoon schenken."
Lees hier het hele onderzoek over drank op het werk.