Één op de vier managers signaleert drankmisbruik op de werkvloer. Dat blijkt uit ons MT onderzoek. “Dat is veel. Maar managers drinken ook veel onder werktijd,” zegt Ronald Knibbe, hoogleraar sociale epidemiologie van alcohol- en drugsgebruik.
“In sommige sectoren is drinken onder werktijd een groot probleem. Zoals bij vrachtwagenchauffeurs of bij piloten.” Maar volgens Knibbe zijn het vooral de managers die zich schuldig maken aan alcoholische versnaperingen tijdens hun werkzaamheden. “Met bijvoorbeeld natte lunches. Als ontvangst bieden ze dan wat aan, dat regelen ze vaak zelf. Het is een opvatting van gastvrijheid.”
Verdoezelen
Het probleem is volgens Knibbe dat werknemers hun drankprobleem makkelijk kunnen verdoezelen op het werk. “Vaak is het zo dat collega’s een lange tijd ook helpen mee verdoezelen. Het wordt niet naar boven toe gespeeld of ze zeggen er niets over tegen de werknemer zelf. Of dat goed is weet ik niet. Bij iemand die een echt drankprobleem heeft, is het beter om iets te zeggen. Om hem verder te helpen.” Als ze een werknemer betrappen op drankmisbruik, kiest ons MT-panel voor een stevig gesprek of ontslag met de persoon in kwestie. “De manager moet naar de bedrijfsarts gaan en een goed plan opstellen. Dreigen met ‘als je niet ophoudt, word je morgen ontslagen’ werkt maar voor een heel beperkt deel.”
Blues
Op de werkvloer krijgen managers vooral te maken met de maandagochtendblues, schetst Knibbe. Dat begint al vaak op vrijdag, omdat het weekend voor velen op donderdag begint. Het betekent dat er nog alcohol in het bloed zit van de vorige avond. Hier wordt nauwelijks aandacht aan geschonken. Je maakt bijvoorbeeld sneller een transactiefout. Als je wil dat iemand goed werkt, moet je zorgen dat het promillage niet boven de 0,5 ligt. Je moet het niet ad hoc aanpakken, maar een beleid invoeren. Bijvoorbeeld door iemand op maandag verplicht een vrije ochtend of dag op te laten nemen.”
Lees het hele onderzoek vanaf komende vrijdag in MT17.