Theesommelier
Nederland begint te ontdekken dat er op theegebied meer is dan de grijstinten van Earl Grey. De tijd van de glazen theepot met driedubbel getrokken thee op een waxinelichtje is voorbij. We zijn wijzer geworden. En hebben naast de bekende zwarte thee minstens een groene of kruidige variant in huis. Ook in restaurants is thee niet langer bijzaak. Het komt nog maar zelden voor dat bij een pretentieus viergangendiner slechts gekozen kan worden uit een zakje English breakfast tea of perenthee (echt gebeurd!). Een ontwikkeling die verder gaat dan een theedoos met verschillende smaken of verse muntthee, want thee op chic wordt met de hand geplukt in de eeuwenoude theetuinen van Sri Lanka, China, Taiwan, India of Japan.
En schenkt men uit een porseleinen potje. De specifieke soort kies je in sommige sterrenrestaurants niet zelf. Dat doet de theesommelier voor je, aan de hand van beproefde thee-spijscombinaties. Thee is vergelijkbaar met wijn en kan de hele maaltijd door gedronken worden. Dat de theesommelier geen eendagsvlieg is, blijkt wel uit het Nederlands kampioenschap Theesommelier dat dit jaar voor het eerst gehouden werd. Robert Schinkel won en sprak de historische woorden: "Thee is zeker niet suf."