1. Neelie Kroes lanceert Europese accelerator
Tijdens het World Economic Forum in Davos heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Neelie Kroes een nieuwe startup ‘accelerator’ en denk-tank voor de groeiende startupgemeenschap in Europa aangekondigd. De Startup Europe Partnership zal jonge bedrijven verbinden met ondernemers, mentoren en accelerators via een nog te onthullen online platform. De leden zullen korting krijgen op diensten als Salesforce en Google Adwords, evenals hulp voor werving en opleiding van nieuwe medewerkers. Het programma is opgezet om startups te helpen over hun eigen grenzen te kijken, om zo uit te groeien tot mondiale bedrijven.
2. Steeds meer jongeren kiezen voor ondernemerschap
Het aantal jonge ondernemers is in 2013 enorm toegenomen. Afgelopen jaar schreven ruim 4.500 ondernemers onder de twintig jaar zich in bij de Kamer van Koophandel. Een stijging van bijna 19 procent ten opzichte van 2012. Dit blijkt uit onderzoek van BNR. Arko Veefkind, directeur van stichting Jong Ondernemen: “Jonge mensen zijn heel goed in staat om ondanks belemmeringen toch hun bedrijf in de lucht te krijgen en een geweldige omzet te boeken.” Volgens Veefkind zijn jonge mensen ‘heel goed in staat om ondanks belemmeringen toch hun bedrijf in de lucht te krijgen en een geweldige omzet te boeken’. “Dat is kenmerkend voor ondernemers. Die gaan tegen de weerstand in toch hun eigen gang en proberen iets van het leven te maken.” Het zou volgens hem geen kwaad kunnen als in Nederland goed wordt gekeken naar de ruimte die, al dan niet beginnende, ondernemers krijgen. “Het is heel interessant om te kijken wat je zou kunnen doen. Jongeren zijn prima in staat om voor zichzelf te zorgen. Ik zeg wel eens: je hebt heel volwassen jongeren van 16 jaar en kinderen van 24.”
3. ‘Nederland doet te weinig aan staatssteun’
Nederland benut de mogelijkheden voor staatssteun te weinig. Dat zegt EU-topambtenaar Gert Jan Koopman in het blad Forum van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Koopman is verantwoordelijk voor staatssteuncontrole bij de Europese Commissie. Volgens hem stemt Nederland de staatssteunregelingen niet goed af met de EU. Daardoor zijn ze vaak illegaal. De Britten en de Fransen doen dat volgens hem beter. Anders dan vaak wordt gedacht, is de EU niet mordicus tegen overheidssteun aan het bedrijfsleven. Zolang het de markt maar niet ontwricht, is veel mogelijk, zegt Koopman. Europa ziet staatssteun zelfs als middel om innovatieve bedrijven een steun in de rug te geven.
4. Pentagon schiet BlackBerry te hulp
De Amerikaanse overheid schiet BlackBerry te hulp. De noodlijdende smartphonemaker mag de telefoons leveren die het Amerikaanse ministerie van Defensie gaat gebruiken voor een nieuw, draadloos communicatienetwerk. Het Pentagon is van plan om 80.000 BlackBerry’s te kopen en voorziet het Canadese concern daarmee van een flinke reddinsgboei. BlackBerry kampt al jaren met dalende verkopen door de sterke concurrentie van Apple en Samsung op de markt voor smartphones. Met deze stap gaat de telefoonproducent zich weer meer richten op grote ondernemingen en overheidsinstellingen.
5. Grote merken op Twitter vooral zenders
Nagenoeg alle grote merken zijn vertegenwoordigd op Twitter, maar van een dialoog met klanten is geen sprake. Dat blijkt uit onderzoek van Simpy Measured. Merken van de Interbrand Top 100 (de lijst van ‘s werelds grootste merkenadviesbureau) versturen gemiddeld twaalf berichten per dag. Maar ruim de helft reageert niet of nauwelijks op vragen of opmerkingen van volgers. Het gemiddelde bij deze bedrijven is een reactie per dag. Met andere woorden: promotioneel doen ze het goed, maar het medium wordt niet ten volle benut. Uit metingen van Simply Measured blijkt dat Interbrand merken 68.000 keer hebben gereageerd op berichten in de laatste drie maanden van 2013. Ruim de helft daarvan was voor rekening van Pizza Hut.
6. ‘Biomassa goed voor 30.000 nieuwe banen in landbouw’
Als de Nederlandse chemische industrie voor de helft overstapt van fossiele grondstoffen naar biomassa, levert dat tienduizenden banen op. Dat zegt hoogleraar Johan Sanders van Universiteit Wageningen, die donderdag afscheid neemt als hoogleraar plantaardige productieketens. Sanders berekende dat zo’n omschakeling circa 30.000 nieuwe banen oplevert in de landbouw, een sector waar de werkgelegenheid nu juist gestaag afneemt. De arbeidskrachten zijn vooral nodig voor de productie van biomassa, zoals gras, maïs, suikerbieten en andere plantaardige grondstoffen. “De verdere verwerking van de biomassa levert daarnaast nog eens 15.000 werkplekken op in de chemische industrie zelf,” zegt Sanders. Volgens hem kan de overstap worden gemaakt zonder dat de producten die de chemische industrie maakt, duurder worden en zonder subsidie van de overheid. Dat komt omdat bij gebruik van biomassa de kapitaalkosten drastisch verlaagd kunnen worden, aldus de hoogleraar.
7. En dan dit: Ondernemer eist 600 miljoen dollar van Jay-Z
Jay-Z is aangeklaagd door ondernemer Francois de Cassagnol voor het onrechtmatig gebruik van de term ‘Brooklyn Nets’. De man eist 600 miljoen dollar (ruim 442 miljoen euro) van de rapper, van de NBA en van vastgoedontwikkelaar Bruce Ratner. Jay-Z is met Bruce één van de eigenaren van basketbalploeg Brooklyn Nets, die in 2011 zijn naam veranderde van New Jersey Nets in de huidige naam. De Cassagnol zegt patent te hebben op de term ‘Brooklyn Nets’. De ondernemer claimt zelfs dat onder meer de NBA hem had toegezegd de term niet te gaan gebruiken, zo weet RadarOnline.
Tot zover de Sprout update van 24 januari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.