Alle politieke partijen zijn voor een goede, toegankelijke en betaalbare kinderopvang. Maar hoe willen ze dit bereiken en behouden?
De partijen die stellen dat de kinderopvangtoeslag inkomensafhankelijk moet worden, zeggen hierover:
CDA: inkomensafhankelijke toeslag
Een goede, toegankelijke en betaalbare kinderopvang moet gehandhaafd blijven. Daarnaast moet de relatie met het hebben van werk nadrukkelijk gelegd worden. De kinderopvang moet betaalbaar blijven met een inkomensafhankelijke kinderopvangtoeslag.
SP: werkgever betaalt een derde
Kinderopvang dient betaalbaar te zijn en van goede kwaliteit. De ouderbijdrage voor kinderopvang wordt sterker inkomensafhankelijk gemaakt voor het tweede en volgende kind. Werkgevers worden verplicht gezamenlijk een derde bij te dragen aan de totale kosten van kinderopvang.
GroenLinks: mogelijk kosten verhogen
De combinatie arbeid en zorg moet gemakkelijker worden gemaakt. Goedkope en toegankelijke kinderopvang is een absolute voorwaarde. Ouders hebben recht op kinderopvangtoeslag voor het aantal uren dat zij participeren plus reistijd. Het is aan hen om te kiezen voor gastouderopvang, crèche of buitenschoolse opvang. Kinderopvang blijft toegankelijk voor lage inkomens. Zo nodig wordt de ouderbijdrage voor hogere inkomens verhoogd. De wachtlijsten worden weggewerkt, de kwaliteit van de kinderopvang wordt verbeterd en de openingstijden worden verruimd.
De partijen die tegen het plan zijn of waarvan onduidelijk is of de kinderopvangtoeslag inkomensafhankelijk moet worden of niet, zeggen hierover:
PvdA: betaalbaar
Om werk en zorg goed te kunnen combineren is hoogwaardige en betaalbare kinderopvang cruciaal. Er moeten meer plaatsen komen. Ook voor ouders die met onregelmatige werktijden voor de samenleving essentiële taken vervullen moet kinderopvang beschikbaar zijn.
PVV: onbekend
De PVV meldt hierover niets concreets in haar partijprogramma.
VVD: overheid draagt bij aan kosten
Gezinszorg en carrière moeten kunnen samengaan. Daarom moet de betaalbare kinderopvang worden behouden met de vrijheid voor ouders om die opvang zelf te kiezen. Om het betaalbaar te houden, draagt de overheid bij aan de kosten voor kinderopvang en gastouderopvang, met een maximum van 5 euro per uur. De regelingen van kinder- en gastouderopvang worden van alle bureaucratie ontdaan.
ChristenUnie: striktere voorwaarden
De uitgaven voor de kinderopvangtoeslag zijn sterk opgelopen, terwijl het participatie-effect niet navenant is. De voorwaarden voor het ontvangen van de toeslag moeten worden aangepast. Zo wordt een eigen bijdrage ingevoerd voor het ontvangen van kinderopvangtoeslag en wordt over het eerste dagdeel van opvang geen toeslag uitgekeerd. Dat geldt voor maximaal 1 kind in een gezin. Daarnaast wordt de toeslag gemaximeerd op zes dagdelen opvang per week.
D66: gelden kritisch bekijken
Er moet voldoende aanbod zijn van kinderopvang. De besteding van gelden dient echter kritisch te worden bezien op effectiviteit en proportionaliteit, met name naar de kinderopvangkosten gedeclareerd door grootouders moet goed worden gekeken. De regelgeving omtrent kinderopvang moet vereenvoudigd worden.
- Bekijk alle voor u relevante stellingen in het verkiezingsoverzicht voor managers 2010. Uitgebreide informatie over de verschillende thema's vindt u hier:
- De lastendruk
- De koopzondag
- Het ontslagrecht
- Arbeidsmigratie
- AOW-leeftijd
- Beloningen van bestuurders
- Topsalarissen
- Kinderopvang
Lees ook het boek "Buitenschools opvang".