Korte berichten
Overal inloggen met één naam
Met de populariteit van Web 2.0 is ook de wildgroei van gebruikersnamen en wachtwoorden onstuitbaar. Ook zo'n moeite met het onthouden daarvan?
Dé oplossing van zoveel ergernis heet OpenID. Eén digitale identiteit waarmee we praktisch overal kunnen inloggen. Nu Hyves deze nieuwe standaard heeft omhelsd, lijkt 2009 na Twitter ook de doorbraak voor OpenID te worden. Chris Obdam, directeur van internetbureau Holder en oprichter van de stichting OpenID: "Zie het als een set afspraken over hoe we het inloggen van een gebruiker op een website regelen. Wanneer je een OpenID hebt aangemaakt, en dat kan tegenwoordig dus via Hyves maar ook op MijnOpenID.nl, dan kun je daarmee inloggen op alle websites die deze standaard accepteren. Je hebt dan als het ware één digitaal paspoort en dat scheelt veel ergernis. Hoewel de meeste grote webdiensten OpenID inmiddels ondersteunen, is het nog wachten op partijen als NUON en KPN. Wat ze nu nog tegenhoudt? Onwetendheid, denk ik. Ook speelt mee dat het vooral een probleem van de gebruiker is en niet zozeer van de website zelf. Typisch geval van klantonvriendelijkheid dus. Maar het gaat er aan komen. Vergelijk het maar met Twitter. Ik doe het zelf al sinds 2007, maar het kwam pas begin dit jaar op tv. Zo'n nieuwe dienst heeft gewoon even tijd nodig om bij iedereen bekend te raken."
Uw site ook via OpenID? Kijk dan op stichtingopenid.nl.
Zeg ‘ns eu
Het .eu-domein wordt steeds populairder. Ruim drie jaar na de introductie is de teller inmiddels de 3 miljoen gepasseerd. Daarmee staat .eu nu in de top vijf van country code top-level domains.
1. China (.cn)
2. Duitsland (.de)
3. Groot-Brittannië (.uk)
4. Nederland (.nl)
5. Europa (.eu)
Even skypen
Skype wordt een steeds belangrijkere speler in de markt voor het internationale belverkeer. Zo verliep het afgelopen jaar 8 procent van alle grensoverschrijdende telefoongesprekken via deze dienst. Volgens onderzoeksbureau TeleGeography zijn er in 2008 384 miljard minuten aan internationale gesprekken gevoerd.
Beter thuiswerken
Thuiswerken? Het kan steeds vaker! Volgens Citrix Systems heeft 84 procent van de Nederlandse bedrijven de ict-infrastructuur inmiddels zo aangepast dat werknemers met een laptop ook aan de keukentafel aan de slag kunnen. Een flinke stijging, want een jaar geleden bleef dat percentage nog steken op 69 procent.
Wanted: MS-specialisten
In de Verenigde Staten vliegen momenteel flink wat ict'ers de laan uit. Toch is er nog wel steeds vraag naar specialisme, zo blijkt uit onderzoek van Robert Half Technology naar het aantal ict-vacatures in het land. Ontslagen Microsoft-specialisten en netwerkbeheerders komen relatief weer makkelijk aan een nieuwe baan. Ook voor helpdeskmedewerkers is nog volop plek.
Funsurfen juist goed
U overweegt software op de werkvloer die sites als Hyves en Youtube weert? Niet doen. Online spielerei zorgt juist voor productievere werknemers. Dat stelt althans de Australische onderzoeker Brent Cooker. Volgens hem zijn werknemers die onder werktijd regelmatig voor de lol surfen tot 9 procent productiever dan werknemers die dat niet of nauwelijks doen. Het zou met name de concentratie van mensen terugbrengen.
Indiase ict in cijfers
Offshore outsourcen leek de afgelopen 10 jaar dé toverterm in ict-land. Steeds meer westerse bedrijven hevelen hun helpdesken, incassodiensten en callcenters over naar andere delen van de wereld. In met name India betekent dat vandaag de dag big business. 64 miljard dollar werd er door Indiase bedrijven in 2008 verdiend in de ict-sector. 33 procent meer dan een jaar eerder. 18 miljard dollar zetten de tienduizenden callcenters in de Indiase steden elk jaar om. De meeste werknemers hier beginnen 's middags pas, als Amerika ontwaakt. 80.000 nieuwe ict-professionals melden zich jaarlijks voor het eerst op de Indiase arbeidsmarkt. Hun kenmerken: goed opgeleid, een prima arbeidsmoraal en uitstekende Engelse taalvaardigheden.
‘De AIVD begreep ons'
Roel Verdult haalde in 2008 alle kranten en journaals toen hij als student van de Radbout Universiteit in Nijmegen de ov-chipkaart kraakte. Hetzelfde trucje haalde hij later nog eens uit met de toegangspassen van banken, militaire terreinen en zelfs nucleaire installaties.
Wat doet u tegenwoordig?
"Ik ben vorig jaar juni afgestudeerd en werk nu twee dagen in de week als onderzoeker voor de universiteit. De overige drie dagen zijn voor mijn bedrijf dat ik samen met twee studiegenoten heb opgezet. Met ViRaSo-IT zijn we met name actief als consultant op het gebied van computer- en softwarebeveiliging."
Dan helpt het natuurlijk als je aankomt als de man die de ov-chipkaart wist te kraken.
"Die naamsbekendheid helpt inderdaad. Toch zijn er ook maar weinig bedrijven die deze diensten op een wat hoger niveau aanbieden."
Klopt het dat je ook met de AIVD gesproken hebt?
"Ja, maar niet om er te werken hoor. Ik heb daar op uitnodiging een presentatie gegeven over de beveiligingsproblemen die we in de ov-chipkaart hebben gevonden. Daar heeft men binnen de AIVD een eigen afdeling voor en de mensen daar begrepen snel waar ik het over had. Het verbaast me dan ook dat de staatssecretaris nog steeds vasthoudt aan de kaart. Er zijn prima alternatieven, maar blijkbaar kosten die te veel geld."
Solliciteren voor dummies
The sky was the limit. Na jaren van voorspoed sijpelen er bij bedrijven weer langzaam maar zeker ict-professionals uit het personeelsbestand. Zo werd eerder dit voorjaar bekend dat er voor het grootste deel van de extern ingehuurde ict'ers bij de Belastingdienst voorlopig geen plaats meer is. Solliciteren dus en dat is best weer even wennen. Aan Annemarije Pikaar van Monsterboard dan ook de vraag hoe dat ook alweer moest.
Tip 1 – Strategie
Bedenk goed wat u de werkgever te bieden heeft. Met welke specifieke talenten kunt u zich onderscheiden op de steeds minder krap wordende arbeidsmarkt? Zorg ervoor dat dit duidelijk terugkomt op het cv. O ja, en als ict'er zet u die natuurlijk ook online!
Tip 2 – Laat u vinden
Werkgevers zien op internet duizenden cv's van ict'ers. Zorg daarom dat u opvalt en eenvoudig bent te vinden. Vermeld een aantal duidelijke kenmerken heel expliciet in het cv zoals functiecategorie en een gewenste locatie. Vergeet ook de trefwoorden niet. Java Developer, ict-consultant of ict-helpdesk bijvoorbeeld.
Tip 3 – Creëer uw eigen kansen
Er zijn meerdere ingangen om aan een nieuwe droombaan te komen. Een open sollicitatie, een geschikt netwerk, het bezoeken van ict-events of het plaatsen van online cv's. Steeds meer openstaande vacatures worden ingevuld zonder dat er ook maar één personeelsadvertentie aan te pas komt.