‘Wat moeten we met Gerrit?’, vroeg Olga Zoutendijk volgens FD voorjaar 2015 aan de commissarissen van ABN Amro. Nog geen jaar bij het toezichtscollege wil ze weten wie topman Gerrit Zalm vervangt als hij onverhoopt uitvalt. Een aantal commissarissen kijkt geïrriteerd haar kant op.
Als president-commissaris kon Zoutendijk erg dominant te werk gaan, zeggen mensen die met haar gewerkt hebben tegen NRC. Zo zou ze een nadrukkelijke stempel hebben gedrukt op de benoeming van het hoger management, hoewel dat eigenlijk de verantwoordelijkheid is van de raad van bestuur. Haar introductietour, waarin ze ook vergezichten schetste van waar het heen moest met de bank, viel ook niet goed binnen het bestuur, zeggen ingewijden.
‘Olga Zoutendijk heeft de drang om bestuursvoorzitter te worden,’ zei voorman van NL Financial Investments Michael Enthoven toen ze naar ABN werd gehaald, ‘ik noem dat een gezonde ambitie.’
Olga Zoutendijk
Olga Louise Zoutendijk (Julianadorp, Curaçao, 1961) is de dochter van Guus Zoutendijk, wiskundige, politicus en in de jaren 80 bestuursvoorzitter bij Delta Lloyd. Zoutendijk begon haar voornamelijk internationale carrière in 1986 in Nederland bij een voorloper van ABN Amro, Algemene Bank Nederland N.V. Ze werkte voor de bank op hoge posities in New York, Dublin, Sydney en in Lissabon.
Na vijftien jaar verliet ze ABN Amro, naar eigen zeggen vanwege het aantreden van Rijkman Groenink als topman. Groenink legde naar haar smaak te veel nadruk op aandeelhouderswaarde. Zoutendijk ging in 2001 aan de slag bij het Australische Westpac en daarna (2007-2011) bij de internationale Standard Chartered, een Britse zakenbank met grote belangen in Azië.
Warme gevoelens
In 2014, toen ze in Sydney woonde met haar Amerikaanse partner, kreeg ze een telefoontje vanuit Nederland. Of ze commissaris wilde worden bij ABN Amro. Omdat ze zou moeten verhuizen, was het geen makkelijke keuze, schrijft NRC. Haar ‘emoties’ gaven uiteindelijk de doorslag. Nog altijd koesterde ze ‘warme gevoelens’ voor haar eerste werkgever. De verhuizing zou lonen: twee jaar later maakte Zoutendijk promotie. Ze werd de eerste vrouwelijke voorzitter van de raad van commissarissen van ABN Amro in de geschiedenis.
Een mooi cv dus, maar onvergelijkbaar met haar voorgangers, die deel hadden uitgemaakt van de ultieme top van de Nederlandse bankwereld. Toch werd ze benoemd, vanwege haar ervaring in de internationale bankensector en haar frisse blik. ‘De uitgebreide ervaring en het hoge kaliber van mevrouw Zoutendijk betekenen dat zij een waardevolle bijdrage kan leveren aan de realisatie van de strategische doelstellingen van ABN Amro’, zei oud-president-commissaris Rik baron van Slingelandt destijds in een persbericht.
Onvrede
Toch werd na twee jaar haar vertrek alweer bekend gemaakt. Binnen de bank was onvrede over haar functioneren. Volgens ingewijden – iets wat Zoutendijk zelf ontkende – zou zij zichzelf naar voren hebben geschoven als opvolger van bestuursvoorzitter Gerrit Zalm. Een andere reden voor haar vertrek zou zijn geweest dat zij zich te veel bemoeide met de strategie en operationele zaken.
Afgelopen jaren vertrok een groot aantal beleidsbepalende functionarissen bij de bank. Het FD schreef dat ten minste vijf beleidsbepalende functionarissen bij De Nederlandsche Bank klaagden over haar optreden. In een persbericht erkent ABN Amro dat de manier van leidinggeven van Zoutendijk intern ter discussie stond. Ook bevestigt ABN Amro dat die discussie een rol heeft gespeeld bij haar beslissing om geen tweede termijn te ambiëren.
Wel tekent de bank aan dat de aandacht voor de discussie over haar functioneren ‘geen recht doet aan de bijdrage die Zoutendijk aan de bank heeft geleverd’.
Hart en ziel
Hoewel nog tot juli bij ABN had Zoutendijk zelf besloten gisteren niet naar de vergadering te komen. ‘Ze heeft zich met hart en ziel ingezet en beslissende impulsen gegeven’, zei waarnemend voorzitter Steven ten Have volgens FD. Om direct daarop te zeggen dat hij uitzag naar de komst van haar opvolger, de vrijdag aangekondigde bankbestuurder Tom de Swaan ‘van wiens ervaring en kennis wij hopen te profiteren’. De Swaan (72) was onder meer van 1999 tot 2006 financieel bestuurder bij ABN Amro.