Gezellig borrelen met collega’s gebeurt steeds minder. Niet vanwege het gebrek aan leuke collega’s, maar omdat alcohol in de ban is gedaan. Dat blijkt uit ons MT onderzoek. “We vergeten vaak dat alcohol ook positieve functies heeft,” zegt Ronald Knibbe, hoogleraar sociale epidemiologie van alcohol- en drugsgebruik.
Bij bijna één op de acht bedrijven zijn borrels op het bedrijf uitgesloten of zijn dergelijke feestjes in ieder geval alcoholvrij. Knibbe vindt dat niet veel, vooral met de gedachte in het achterhoofd dat de meeste mensen nog met de auto naar huis moeten. “Het is ook een kwestie van beleid. Zo kan bijvoorbeeld vervoer naar huis worden geregeld met regiotaxi’s. Maar je kunt ook werknemers niet meer dan twee glaasjes laten drinken.”
Positief
Dat alcohol ook positieve functies heeft, wordt vaak vergeten, stelt Knibbe. “Het zorgt ervoor dat we gemakkelijker met elkaar omgaan. Ik zou het niet willen missen om tijdens een bedrijfsborrel bijvoorbeeld makkelijker met mijn baas en collega’s te kunnen praten. We moeten de voordelen dan ook niet willen missen, maar het is wel belangrijk om na te denken over de negatieve aspecten die alcohol met zich meebrengt.”
Eten
Voor de bedrijfsfeestjes bij de Universiteit van Maastricht, waar Knibbe werkzaam is, gaan ze meestal naar een andere locatie. “Er wordt vooral voor en tijdens het eten gedronken. Sommige collega’s gaan daarna nog elders wat drinken. Als werkgever heb je daar geen controle over. Je kunt alleen beleid voeren tijdens een feest en regelen hoe werknemers thuiskomen. Wat ze daarna doen, daar kan een werkgever niets aan doen.”
Dronken
Uit ons MT onderzoek blijkt ook dat jonge managers vaker dronken zijn en vaker werknemers dronken aantreffen dan hun oudere collega’s. “Dat zou betekenen dat er sprake is van een cultuurverandering. Voor jongeren is een roes of aangeschoten zijn een doel op zich is geworden. Terwijl het gezellig met elkaar zijn voor ouderen belangrijker is.” Knibbe vindt deze verandering een slechte ontwikkeling. “Het minimaliseert de positieve functies van drinken en maximaliseert de negatieve kanten en gevolgen tot mogelijke blijvende alcoholschade.”
Lees het hele onderzoek vanaf komende vrijdag in MT17.