Trendwatcher Vincent Everts is homo mobilicus. Dat wil zeggen: hij zit zo min mogelijk achter zijn bureau en is voortdurend in de weer met de modernste mobiele apparatuur. Als je hem vraagt hoe hij zijn werk doet, komt er een onbegrijpelijke stroom woorden uit zijn mond. Hieronder de vertaling.
Vincent Everts is een gadgetfreak en communicatiejunk. Veel managers kennen hem nog van zijn tijd als de bevlogen directeur van Media Plaza, waar hij de ene na de andere groep zakenmensen inwijdde in de geheimen van het digitale tijdperk. Tegenwoordig is hij partner bij het investeerdersnetwerk InterimIC en ceo van PCzapper, een softwarebedrijf voor tv-kijken via internet. Hij houdt er verschillende columns over technologie op na. Sommigen noemen hem e-vangelist.
Maandelijks legt Everts zo’n 4.000 kilometer in Nederland af en maakt hij een of twee buitenlandse reizen. Om te werken hoeft hij niet naar kantoor, hij draagt zijn kantoor bij zich. Misschien is Everts wel de meest ‘wired’ persoon van Nederland. Hoe speelt hij het klaar? Met welke apparatuur loopt hij rond? Wat is hij kwijt om altijd bereikbaar te zijn?
Eerst laten we Everts aan het woord. Daarna gaan we verder in gewoon Nederlands.
Nu al te traag
Everts: “Ik ga op stap met een rugzakje met daarin een laptop, mijn BlackBerry en wat papieren. Meer niet. De laptop is uitgerust met een umts-kaart. Die gebruik ik onder meer om te skypen. Bellen met Skype is voor mij inmiddels net zo belangrijk als mobiel bellen.
“Mijn ziel en zaligheid is mijn nieuwe BlackBerry 8700. Ik doe er conference calls mee, tik mijn emailtjes en messengerberichtjes. Er zit een internetbrowser in en een goede versie van Outlook. De BlackBerry is mijn elektronische agenda. Ze kunnen alles van me afpakken behalve mijn BlackBerry.
“Mobiel bellen doe ik zo min mogelijk. Liever stuur ik een msn-bericht. Eigenlijk is bellen gewoon ellendig. Het kost veel tijd, je kunt als je aan het bellen bent niks anders doen. Vroeger belde ik met mijn vrouw, nu sturen we berichtjes. Even vragen hoe het met de baby is.
“Mijn laptop is een Dell dual-core met 1 gigabyte geheugen. Ik heb hem een paar maanden geleden geïnstalleerd en hij is nu eigenlijk al weer te traag. Frustrerend. Op de laptop staan mijn documenten, presentaties vooral. Ik gebruik hem ook voor videomontage. Een desktop gebruik ik niet meer. Default communiceer ik met wifi. Thuis en op kantoor is er een netwerk. Onderweg gebruik ik een umts-verbinding. Maar als er een wifi-netwerk in de buurt is schakel ik over. Wifi is in de regel sneller dan umts. Ik heb twee umts-abonnementen. KPN heeft betere dekking, T-Mobile is sneller. Allebei kosten ze rond de 50 euro per maand voor onbeperkte toegang. In het buitenland gebruik ik altijd wifi, want umts is daar nog veel te duur. Als ik op vakantie ga vraag ik eerst of er draadloos Lan is voordat ik een huis huur.
“Tijdens vergaderingen gebruik ik mijn BlackBerry om emails en messengerberichten te beantwoorden. Maar ik vergader zo min mogelijk. Ik probeer de helft van mijn vergaderingen om te zetten in online meetings. Op de laptop gebruik ik de skype-software om videovergaderingen op te zetten. Je krijgt iedereen in beeld die aan de vergadering deelneemt en je kunt meteen samen aan een document, bijvoorbeeld aan een PowerPoint-presentatie werken. Helaas kun je met skype-software alleen op de laptop terecht, niet op de BlackBerry.”
Opgenomen tv
“Met mijn bedrijf hebben we serverruimte gehuurd waar we onze belangrijkste bestanden hebben opgeslagen. Zo kunnen we er van elke locatie bij. Op mijn laptop benader ik de server als een logische
drive 0. Verder maken we regelmatig gebruik van de virtuele kantoorsoftware van Viadesk. Met name voor projecten. Dat werkt heel snel, je kunt met een paar muisklikken een project opzetten. Ik denk dat we er nu wel een stuk of tweehonderd projecten op hebben staan.
“De BlackBerry is nog niet compleet. Er zit bijvoorbeeld geen camera op. En je kunt er niet mee navigeren. In de auto heb ik daarom nog een Treo liggen, die gebruik ik als TomTom.
“In mijn tas ligt een iPod die altijd aanstaat. Daar zit een stereo headset aan die ook verbonden is met mijn BlackBerry. Onderweg luister ik muziek maar als er een telefoontje binnenkomt wordt het gelijk omgeschakeld.
“Ik kijk onderweg ook tv. Thuis heb ik een harddisk-recorder. Met Orb Media kan ik de opgenomen programma’s naar mijn laptop sturen. De software maakt van je recorder een videoserver. Dus overdag kijk ik nog even naar de aflevering van Nova van gisteravond. Ik ben bezig om de programma’s ook naar mijn mobiele telefoon te laten sturen. Overigens laad ik de opgenomen programma’s ook vaak in mijn iPod.
“Als ik onderweg tv kijk is het dus in de regel opgenomen tv. Meestal overdag, want als ik ’s avonds thuiskom dan heb ik geen tijd voor tv, dan eisen vrouw en kind alle aandacht. De andere manier waarop ik nog live programma’s kijk is via internet, met PCzapper. Mijn eigen bedrijf, inderdaad. Beetje reclame maken mag toch wel? Tot slot, hoewel ik veel in de auto zit is mijn favoriete vervoersmiddel de Segway. Die ligt altijd achter in de auto. Heerlijk om in de stad te gebruiken. Je rijdt twintig kilometer zonder opladen. Dat heeft overigens niks met mobiele communicatie te maken. Maar wel met high-tech!”
Vertaling
De dagelijkse tijdsbesteding van Vincent Everts bestaat voornamelijk uit presentaties geven, vergaderen en onderweg zijn. Kortom, een voor de meeste managers maar al te herkenbare dagindeling. Alleen hóe Everts het doet is anders. Hij gebruikt geen vaste pc meer en geen ‘gewone’ mobiele telefoon. Is de manier waarop Everts werkt een voorbode van hoe we over een paar jaar allemaal communiceren?
Hieronder een toelichting op zijn verhaal.
“Mijn laptop is uitgerust met een umts-kaart.” Umts is een mobiel netwerk, een turboversie van het gsm-netwerk speciaal voor internetverkeer, dat de afgelopen jaren is aangelegd (na de geruchtmakende frequentieveiling in 2000). Waar het netwerk dekking heeft kun je op je laptop snel internetten. Dat is helaas nog lang niet overal in Nederland, alleen de Randstad is behoorlijk voorzien.
“Ik heb twee umts-abonnementen.” In Nederland zijn er drie umts-aanbieders: KPN, Vodafone en T-Mobile. De eerste twee zijn eerder begonnen en hebben een betere dekking. T-Mobile is pas eind 2005 gestart, maar het bedrijf gebruikt een andere techniek (HSTPA) waardoor de verbinding sneller is. Er zijn verschillende abonnementsvormen maar wie bereid is 50 tot 75 euro per maand neer te tellen kan haast ongelimiteerd mobiel internetten.
“Default communiceer ik met wifi.” Kijk, zo praten nerds met elkaar. In computertaal wordt het woord ‘default’ (betekent eigenlijk automatisch) gebruikt voor de fabrieksinstellingen. Bij Everts communiceert de laptop in beginsel via wifi, het lokaal draadloos netwerk dat inmiddels niet alleen in hotellobby’s en op vliegvelden (en misschien bij u thuis), maar tegenwoordig ook al bij het washok van de camping en in de trein te vinden is. Voordeel: een snelle verbinding en meestal gratis. Pas als er geen wifi te krijgen is schakelt Everts’ laptop op umts over.
“Bellen met skype is net zo belangrijk als mobiel bellen.” Skype is een gratis programma om via internet te kunnen bellen. Je kunt er ook groepsgesprekken mee voeren. Bovendien kun je videofoneren waarbij de edele trekken van je gesprekspartner op het scherm van de pc of laptop komen. Tijdens het bellen kun je bovendien bestanden naar elkaar toesturen.
“Mijn laptop is nu eigenlijk al weer te traag.” Bemoedigend dat ook een ervaren computerfreak als Vincent Everts worstelt met de installatie van zijn softwarepakketten en apparaten die het niet doen zoals hij het zou willen. Dat geeft ons, gewone pc-amateurs, enige troost.
“Mijn ziel en zaligheid is de BlackBerry 8700.” Het lijkt alsof Everts aandelen heeft en schaamteloos reclame maakt voor BlackBerry. Maar zo vreemd is het niet dat hij de populaire emaillezer op een voetstuk plaatst. BlackBerry was het eerste apparaat dat snel en makkelijk mobiel mailtjes versturen mogelijk maakte. Op de markt voor mobiel emailen is RIM, de producent van de BlackBerry, trendsetter. Met de 8700 kun je niet alleen berichtjes tikken maar ook bellen en op internet surfen. Steeds meer andere producenten komen overigens met vergelijkbare hardware op de markt.
“We maken gebruik van virtuele kantoorsoftware.” Een virtueel kantoor is een internetdomein waar projectgroepen documenten samen kunnen delen en waar andere voorzieningen zijn zoals een gemeenschappelijke agenda, adresboek en task management. Viadesk is de bekendste maar er zijn meer aanbieders, zoals ContactOffice en HotOffice.
“Ik heb een Treo die ik gebruik als TomTom.” Everts gebruikt hier TomTom in de nieuwe zin, als zelfstandig naamwoord dat langzamerhand losgekomen is van het oorspronkelijke product. Zoals het ook al als werkwoord wordt gebruikt: “Ik dacht dat ik de weg naar je huis wist maar ik heb toch even moeten tomtommen.” Treo is in feite een concurrent van TomTom (een smartphone geproduceerd door Palm waar navigatiesoftware op kan worden gezet).
“Met software maak ik van mijn recorder een videoserver.” Digitale tv-recorders brengen veel extra mogelijkheden met zich mee waaronder het oversturen van de opgenomen programma’s naar een laptop. Het gratis programma Orb is eenvoudig te installeren. Het lukt overigens niet met alle recorders maar alleen met een media-center, een pc die tv-programma’s op zijn harde schijf opneemt. Weinig managers hebben de tijd om overdag tv te kijken. Toch kan het erg prettig zijn om ’s avonds in een hotel in het buitenland naar je ‘eigen’ programma’s te kunnen kijken in plaats van de gebruikelijke pulp die je op de hotel-tv ontvangt.
“Mijn favoriete vervoersmiddel is de Segway.” Onvermijdelijk dat Everts met een hippe gemotoriseerde kruiwagen als de Segway in zijn kofferbak rondrijdt. Dan weet je tenminste zeker dat de mensen over je praten als je tijdens een afspraak komt binnenrijden. Je bent nu eenmaal trendwatcher of je bent het niet.