Het voeren van een goed personeelsbeleid is tegenwoordig net zo gewoon als het voeren van salarisonderhandelingen. Geen onderneming die er niet de meerwaarde van in ziet. Dat is niet altijd zo geweest. Jac Fitz-Enz, is een van de grondleggers van het gedachtengoed.
Uit onderzoek van Fortune, RBL Gropu en Aon Hewitt bleek gisteren dat IBM het best geleide bedrijf ter wereld is. De onderneming heeft net als nummer 3 Proctor & Gamble verschillende leiderschaps- en coachingsprogramma's om talent te ondersteunen. Dat lijkt vandaag de dag GOEROE VAN DE WEEK
Managamentgoeroes te over. MT presenteert elke week een goeroe die er echt toe doet.
Deze editie: Jac Fitz-Enz
> Overzicht van alle goeroesde normaalste zaak van de wereld. Maar dat was heel lang helemaal niet zo normaal. Een beroemde denker op het gebied van HR heeft mede aan de wieg gestaan van het moderne hr-beleid en het denken erover gevormd.
Dr. Jac, zoals hij ook wel wordt genoemd, is de oprichter van het vermaarde Saratoga Instituut in 1980, waar hij een van de eerste hr-benchmarks ter wereld ontwikkelde. Fitz-Enz wordt dan ook wel gezien als de vader van het Human Capital Strategic Analysis and Measurement, de hr-stroming die probeert meet- en afrekenbare doelen voor hrm op te stellen. Daarmee geldt hij als een van de vijf belangrijkste denkers op hr-gebied, aldus HR World. Zijn boek The New HR Analytics en het daarin beschreven model HCM: 21 (Human Capital Management for the 21th Century), bevat al zijn opgedane kennis en voorspellingen over de opbrengst van hr-investeringen, op basis van resultaten uit het verleden. Fitz-Enz: "Hr kan heel goed waarde toevoegen aan een organisatie. Het probleem ligt in het oude adagium van stripfiguur Pogo Possum: ‘We have met the enemy and he is us’. De enige die hr tegenhoudt, zijn de hr-mensen zelf.”
Innovatie
Volgens dr. Jac zijn mensen geen kostenpost, maar een bron van innovatie. Medewerkers zijn zelfs de levensader van elke organisatie, het is menselijk kapitaal. Het is de filosofie van als je goed bent voor je mensen, dan zijn zij goed voor jou. Maar dan moet je wel weten hoe ermee om te gaan. En moet je dus vooruitkijken. “Als je wilt weten wat voor weer het wordt, kijk je ook niet naar het weer van gisteren, maar naar het weerbericht”, aldus Fitz-Enz. En zulke voorspellingen zijn dus ook voor hrm te maken, zegt hij. Zoals het meten van betrokkenheid, dat prestaties en verloop voorspelt, of het leiderschap, dat de productiviteit en betrokkenheid voorspelt. “Deze waarden zijn het verschil tussen de marktwaarde en de boekwaarde, zeg maar: de menselijke waarde in een organisatie.”
Fitz-Enz vindt dat bedrijven zich moeten afvragen hoe ze naar hun personeel kijken: zijn het inwisselbare eenheden? Leveren ze meer op dan ze kosten? Ondernemingen moeten daar eerlijk in zijn: "Platitudes verbergen de echte bedrijfsfilosofie." Dr. Jac is ook kritisch op nieuwerwetse trends die ineens in zijn zoals outsourcing of talentmanagement wat dan verkocht wordt als iets 'nieuws'. Maar volgens de eigenaar van adviesbureau Human Capital Source is er met al die golven aan 'innovaties' in het vakgebied weinig nieuws onder de zon: "Het is een nieuw label voor het managen van een organisatie. Doing something different is only useful if it ads value."
Lees ook:
- Het nut van meetkunde in de hrm
- Hoe u nieuwe medewerkers bindt
- Talentmanagement bestaat niet
-
Voorkom ongezond perfectionisme
>> Bekijk het overzicht met alle goeroe's – elke week wordt deze lijst aangevuld met een nieuwe naam