Rustig maar, natuurlijk hebben we ook Guinness opgenomen in onze Ierse zakenreis. Toch heeft Ierland meer te bieden dan bier.
Dit is aflevering 18 van een serie over het bedrijfsleven in populaire vakantiebestemmingen. Vrijwel elke werkdag bieden we je een korte reisgids over een bepaald land, met tips die nét even anders zijn. Bekijk alle afleveringen op de kaart.
Het grootste bedrijf van Ierland
Cement Roadstone Holdings, oftwel CRH, ontstond in 1970 door een fusie tussen Cement Ltd en Roadstone Ltd en groeide sindsdien uit tot een van de grootste bedrijven op het gebied van bouwmaterialen, bouwmarkten, DIY- en speciaalzaken ter wereld, met meer dan 75.000 werknemers en met een omzet van rond de 20 miljard euro per jaar. De allereerste grote overname buiten de Ierse grenzen van CRH was het Nederlandse Van Neerbos, dat niet alleen onder de eigen naam bouwmarkten exploiteert maar ook Gamma en Karwei onder zijn hoede heeft. CRH heeft overnames gepleegd over de hele wereld en in 2003 kwam het bedrijf, tegenwoordig onder leiding van Albert Manifold, weer in Nederland uit toen het Cementbouw overnam, één van de grootste producenten van betonmortel in Nederland. Inmiddels zit het alomvattende CRH, waarvan het hoofdkantoor het statige kasteel Belgard Castle (
foto onder) in Dublin is, in 35 landen met meer dan 4.000 productielocaties.
Ook groot in Ierland: Eaton, Covidien
Het leukste bedrijf in Ierland
Het is nog maar de vraag of een van de grootste luchtvaartmaatschappijen van Europa, de pijsvechter Ryanair, de handen op elkaar krijgt in Nederland. Het filmpje van een boze piloot (zie onder), die vorige week niet mocht landen op het vliegveld van Eindhoven omdat er een ceremonie bezig was voor slachtoffers van MH17, zal bij veel landgenoten in het verkeerde keelgat schieten. Toch kun je niet ontkennen dat ook tienduizenden Nederlanders jaarlijks met de Ierse prijsvechter van A naar B en weer terug naar A vliegen, of dat nu Maastricht, Eindhoven of Düsseldorf is. Opgericht in 1985 door onder andere Tony en Christy Ryan, was het de huidige ceo Michael O'Leary die in 1991 de koers van de maatschappij drastisch veranderde en er een lagekostluchtvaartmaatschappij van maakte, niet zonder succes. Vorig jaar maakte het bedrijf een winst van 569 miljoen euro en vliegt het liefst 1.500 routes en heeft 51 bases in Europa.
Ook leuk in Ierland: Guinness, Paddy Power
Onze man/vrouw in Ierland
Hoewel Fitzpatrick niet meteen als een Nederlandse naam klinkt, is Astrid Fitzpatrick wel degelijk geboren en getogen in Amsterdam. Inmiddels woont ze met haar Ierse man Frank Fitzpatrick (hence the name) en drie kinderen in Dublin, waar ze niet zonder succes het bedrijf Dutch Bike Shop runnen, het grootste bedrijf in Ierland op het gebied van stads- en bakfietsen. Als er ook iets is wat je uit Nederland zou kunnen importeren en tot een succes kan maken, zijn het wel fietsen, is het niet? Om haar handel op de kaart te zetten, organiseert Fitspatrick ook de zogeheten Irish Cargo Bike Championships – geinspireerd op de Nederlandse Bakfietsenrace – een race met moderne bakfietsen waarvan ze er zelf ook een aantal te koop aanbiedt. De Nederlandse ambassade in Ierland heeft zich ook aan het evenement verbonden.
Ook groot in Ierland: Ivo ten Broek (Echt Ierland), Martijn Kajuiter (Michelinchef)
De Ierse rondreis op de kaart