Lucht- en ruimtevaarttechnici zal de dag nog heugen waarop Fokker in 1996 failliet ging. Life science-onderzoekers zal het net zo vergaan met de sluiting van Organons R&D-activiteiten in Oss. Beide bedrijven lieten een grote erfenis na. Maar hoe houd je die levend?
Het wereldwijd opererende MSD, dat Organon overnam, reorganiseert en brengt zijn onderzoeksactiviteiten samen in Noord-Amerika. Is Nederland een slechte plek voor speur- en ontwikkelwerk in de life sciences, zoals de lokale directeur Hans Kortlever beweerde? Natuurlijk niet, ondanks de piepkleine afzetmarkt waarop het moeilijk is om nieuwe dure medicijnen te slijten. De Amerikanen moeten bezuinigen, gaan mee in de trend dat Big Pharma steeds meer R&D overlaat aan kleinere partijen en voegt het speurwerk zoveel mogelijk samen. Bedrijfsmatig geen gek besluit, maar wel een drama voor Nederland.
Life Science Park
Hoe nu verder? Veel getroffen onderzoekers zien door hun oogharen een life science park voor zich, op de plek waar Organon ooit floreerde. Een broedplaats van biotech startups, die voortborduren op het onderzoek en talent dat ooit onder de vlag van Akzo Nobel werd verricht. De vergelijking met Fokker dient zich aan: na het omvallen van de vliegtuigbouwer hield de technologiesector ook zijn hart vast. Ruim 15 jaar later zijn nog altijd honderden Fokkerianen werkzaam bij delen die werden gered uit de boedel, en een handvol bedrijven die min of meer op eigen kracht een doorstart maakten.
Spinoffs
MSD wil wel een gebaar maken om spinoffs mogelijk te maken, al is het afwachten of dat voor de buhne is. Aan de overheid zal het ook niet liggen, die wil wel een beetje meewerken. De afgelopen jaren zijn al tientallen miljoenen aan aardgasbaten gestoken in het Topinstituut Pharma, een publiek-privaat onderzoeksinstituut, waarvan Organon meeprofiteerde. Zonde om alleen al die investeringen verloren te laten gaan.
Geen Fokker
Maar Organon gaat sluiten, dat is iets anders dan een faillissement. Er zijn geen onderdelen die lock stock & barrel doorkunnen, er zijn alleen 2000 werknemers, merendeels hoogopgeleid. Veel talent zal worden weggehaald door gevestigde life sciencebedrijven in en rond Nederland. Als er nieuwe bedrijven uit de boedel voortkomen, is dat volledig afhankelijk van de ondernemingslust van de onderzoekers, in samenwerking met bedrijfseconomisch talent uit Oss. Duimen dat die entrepreneurs in de dop de ruimte krijgen.