Het aantal uren dat wordt overgewerkt, groeit razendsnel. Teken van een gezonde hoogconjunctuur óf de eerste tekenen van oververhitting.
Het aantal overgewerkte uren is in één jaar tijd verdubbeld. Gemiddeld wordt drie uur per week extra gewerkt tegenover anderhalf vorig jaar, blijkt uit de jongste Randstad Werkmonitor, een onderzoek onder 831 werkenden uitgevoerd door Blauw Research. Het aantal mensen dat structureel overwerkt is gestegen tot ruim 52 procent, meer dan de helft van alle werknemers. Zij werken liefst 7 uur per week extra, bijna een werkdag.
Begrijpelijk, de economie floreert, de orderportefeuille zit vol en om aan de vraag te voldoen wordt een beroep gedaan op het personeel. Dat wordt overigens lang niet altijd gecompenseerd voor zijn inspanningen, nog geen 40 procent van de werknemers krijgt financiële compensatie, andere werknemers krijgen tijd-voor-tijd. Géén compensatie krijgt 16 procent.
Zo gaat het in een ‘hete’ economie. Er wordt hard gewerkt, veel winst gemaakt en snel gegroeid. De druk op het personeel neemt toe.
Ook typerend voor hoogconjunctuur: een toenemend aantal gevallen van burnout en andere stressgerelateerde ziektes. En een hoge omloopsnelheid van het personeel, mensen vertrekken omdat ze elders meer kunnen verdienen of omdat ze vinden niet genoeg te worden gewaardeerd voor hun (harde) werk. Zo ontstaan gaten in het personeelsbestand, waarna harder aan de zittende mensen moet worden getrokken, en een vicieuze cirkel is geboren.
Volgens de Randstad Werkmonitor vindt 16-20 procent van de werkenden zijn huidige functie ‘te druk’ en 2-5 procent zelfs ‘veel te druk’. Steeds meer werknemers denken erover van baan te veranderen.
Stel uzelf de vraag: willen we zo snel mogelijk groeien of willen we gezond groeien? Gezond groeien, dat wil zeggen met behoud van een stabiele groep gemotiveerde werknemers, is duurzamer.