Amsterdamse handelsdelegatie in China
Gert-Jan Nieuwenhuizen maakte afgelopen week deel uit van de Amsterdamse handeldelegatie die China ervan ging overtuigen dat Amsterdam de beste plek is om zaken mee te doen.
"This is a historical meeting. The visit of the Amsterdam-delegation today, is of great importance for the city of Tianjin and the development of the People's Republic of China" (quote Vice -Mayor Tianjin).
Missie Cohen
Deze week reis ik als delegatielid met een zware bestuurlijke en zakelijke delegatie uit de regio Amsterdam (Amsterdam, Almere, Haarlemmermeer en Amstelveen) naar onze zusterstad Beijing en de steden Tianjin, Qingdao en Shenzen. Onder de charismatische leiding van de Amsterdamse burgervader Job Cohen wordt de Amsterdamse regio – als onderdeel van de BV Nederland – steviger op de kaart gezet als toegangspoort tot de voor de Chinezen lucratieve Europese markt. Het doel van de missie is het versterken van bestaande relatie's en het aangaan van nieuwe relatie's. In 2 steden worden conferentie's georganiseerd om een brede doelgroep te bereiken. Tijdens deze evenementen zullen zoveel mogelijk Chinese bedrijven worden gekoppeld aan het meegereisde bedrijfsleven.
Voor mij een intensieve, maar zeer nuttige week. Naast alle contacten met Chinese overheden en bedrijfsleven, biedt het reizen met bestuurders, bedrijfsleven en pers uit Amsterdam, volop mogelijkheden voor persoonlijke contact met de andere delegatieleden; discussies over ervaringen met de eerste gelande Chinese bedrijven, marktbewerking China en natuurlijk even zingen in een Karaoke-bar !
Port of Amsterdam
In 2001 ben ik aangesteld door het Havenbedrijf van Amsterdam (onderdeel gemeente Amsterdam) voor de bewerking van de Aziatische markt. De sterke groei van dit marktgebied leidde in 2005 tot het besluit om een kantoor in Shanghai te openen voor de Haven van Amsterdam en Economische Zaken. Begin 2006 heb ik een kantoor opgezet en ben ik samen met mijn vrouw geëmigreerd aar China. Burgemeester Job Cohen heeft hoogstpersoonlijk "mijn" kantoor op 18 mei vorig jaar officieel geopend. Inmiddels werken we met vijf personen, waarvan drie Chinese dames en een trainee.
Chinese overheid
In China trekt de centrale overheid in Beijing nog altijd aan de meeste touwtjes. Het onderhouden van contacten met centrale en lokale overheden is dus essentieel. Ik heb er inmiddels heel wat bijgewoond, maar elk bezoek aan een burgemeester, is weer een geweldig schouwspel. Twee burgemeesters die elkaar spreken vanuit enorme fauteuils. Veel uitwisseling van hoffelijkheden, enorm veel info over de recente resultaten en groeicijfers en verder inhoudelijke gesprekken over samenwerking. Het overige deel van de delegatie is slechts toeschouwer en neemt niet deel aan het gesprek.
Toch bewerkstelligen deze bezoeken nieuwe ingangen naar het Chinese bedrijfsleven. Zeg maar, dat je een soort goedkeurings-stempel op je voorhoofd krijgt.
Bedrijven
Bezoeken aan bedrijven verlopen zakelijk en in geval van bestaande klanten vaak vriendschappelijk. Voor mijn werk is het ontzettend belangrijk dat klanten als bijvoorbeeld het telecombedrijf Huawei of het bedrijf Mindray (medische apparatuur) willen fungeren als ambassadeurs naar nieuwe potentiele Chinese klanten. Het samenspel van politiek en bedrijfsleven zet zoden aan de dijk in China.
Ambitie
De enorme groei van Chinese bedrijven zal menig concurrent uit het Westen doen huiveren. In het kader van accountmanagement hebben we een bezoek gebracht aan de in Amsterdam gevestigde pc-producent, Lenovo. Een bedrijf als Lenovo (dat in 2005 de pc-divisie van IBM heeft overgenomen) is in 1984 begonnen met 25.000 dollar startkapitaal. Sinds 1999 zijn ze marktleider pc's in Azië. Momenteel is een derde van alle pc's in China geproduceerd door Lenovo. Uit de bedrijfs-slogan 'More innovation in hands of more people', klinkt zeer helder een nog veel grotere ambitie.
Cross cultural
Volgende week vlieg ik vanuit China, samen met de ceo van de haven van Amsterdam, naar Tokyo voor het tekenen van een miljoenencontract met een Japanse rederij die hiermee het volste vertrouwen toonde in de goed op stoom gekomen Amsterdamse containerterminal Ceres Paragon. Na China voelt Japan toch altijd weer als een zeer comfortabel land. Schoon, frisse lucht, geen gerochel, alles keurig geregeld. De afwisseling qua cultuur, klimaat , doelgroepen en projecten blijft boeiend.
Wonen & werken in Shanghai is een intensieve belevenis. Het voelt heel bijzonder om de razendsnelle transformatie van dit land aan de levende lijve te mogen ervaren.
Gert-Jan Nieuwenhuizen
Directeur, Port Of Amsterdam-Asia Pacific Region / Shanghai Representative Office
Over Gert-Jan Nieuwenhuizen
Gert-Jan Nieuwenhuizen (1968) heeft in Rotterdam commerciële economie gestuurd aan de HES. Voor hij zijn huidige functie kreeg heeft hij onder meer gewerkt als marketing & sales director CSU Security en als commercieel manager Port of Amsterdam. Hij is getrouwd met Yvonne die ook in Shanghai werkt als GM Benelux KvK.