De werving- en selectiebranche in Groot-Brittannië heeft een nieuwe manier gevonden om de krimpende markt te lijf te gaan: recruitmentbureau Etsio.com laat stagiairs bij wijze van ‘cursusgeld’ een vergoeding betalen, die kan oplopen tot wel 200 pond per dag.
Betalen voor het opdoen van werkervaring is eigenlijk heel logisch, legt Kit Sadgrove, ceo van recruitmentbureau Etsio.com uit aan het Britse Recruiter. Studenten betalen toch ook hun universiteit om daar wat te leren? Sadgrove zag aan de ene kant veel wanhopige jongeren op zoek naar een baan, en aan de andere kant twijfelende werkgevers, omdat stagiairs altijd veel tijd en moeite kosten. Hij bedacht daarop een businessmodel waarbij een dag werkervaring wordt aangeboden, à raison van gemiddeld 60 pond (72 euro), met uitschieters naar wel 200 pond. Zo kan de manager nog wat terugzien van zijn ‘investering’ in jonge mensen, aldus de ceo van het bedrijf. Het woord ‘stagevergoeding’ krijgt zo wel een heel andere dimensie.
Aan de bak komen
Sadgrove zegt van plan te zijn in elke stad in het Verenigd Koninkrijk een bureau op deze manier te willen beginnen, "waar mensen kunnen ontdekken wat het is om in een werving- en selectiebureau te werken". Volgens hem komen stagiairs nu vaak niet aan de bak, omdat het voor het personeel van zulke bureaus nogal een gedoe is om ze te vinden, te selecteren en te begeleiden. Als de stagebieder daar wat geld voor terugziet, kan het hem misschien over de drempel helpen, aldus Sadgrove. "Veel mensen willen in deze branche werken, maar hebben geen ervaring. Wie gaat hen dan aannemen? Wij creëren die mogelijkheid voor hen."
Businessmodel
Waar de stagiair het geld vandaan moet halen weet hij niet precies (“Misschien is vakken vullen om dit te kunnen bekostigen wel een goed idee”), wel dat het in een behoefte voorziet. Toch heeft het businessmodel van het in oktober gelanceerde Etsio in Engeland tot veel ophef geleid: het zou wanhopige werkzoekenden uitbuiten, en werk moet betaald worden, zo vallen de meeste kritieken samen te vatten. Bovendien zou het illegaal zijn: er is in Engeland een wet die verbiedt werkzoekenden een vergoeding te vragen om werk voor hen te vinden. Er is zelfs al een petitie gestart om het initiatief tot staan te brengen.
Training
Maar Sadgrove is er niet van onder de indruk. Hij zegt mensen echte training te bieden en de kans om samen te werken met of in elk geval vlakbij de eigenaren van bedrijven. En dat is wat waard, betoogt hij. Sterker nog: "Wat wij vragen is ongelooflijk goedkoop als je het ziet als training, overwegende dat je vlak naast een directeur mag zitten en al zijn geheimen mag leren."
Hij wordt daarbij onder meer gesteund door Charlie Stoker, van recruitmentadviesbureau Sta*Nation. "Ik denk dat bijvoorbeeld acht weken lang één dag in de week voor 100 pond werken om de training te krijgen die kan leiden tot betaald werk, in potentie goed is voor de werkzoekenden."
Bovendien, zegt Stoker, "is de financiële transactie een goede manier om een gemotiveerde leerling aan boord te krijgen", wordt zo tegelijkertijd het risico van het bedrijf gedeeld en wordt de druk vergroot om vooraf helder te krijgen wat de stagiair gaat leren. Wel denkt hij dat er een limiet op moet zitten. "Vijf dagen per week, drie maanden lang, dat zou ik te veel vinden."
Lees ook:
-
Blijft uw businessmodel ook morgen nog renderen?
- Kopieer eens een verdienmodel
- 3 verdienmodellen die het spel veranderden